Propaganda rusă a relatat despre distrugerea unui sistem ucrainean IRIS-T de către o dronă Lancet, dar a uitat să precizeze că era o machetă / VIDEO
-
01 August 2023 16:37
Propagandiștii ruși au revendicat distrugerea de către armata rusă a unui sistem de apărare antiaeriană ucrainean IRIS-T cu o dronă Lancet, dar au uitat să precizeze că în înregistrarea video, care surprinde atacul, nu apare nicio explozie. După cum putem observa, drona Lancet lovește sistemul în zona unde sunt poziționate rachetele, ceea ce ar fi trebuit să declaseze o explozie puternică, dar acest lucru nu se întâmplă. O analiză mai atentă arată că sistemul de apărare antiaeriană ucrainean IRIS-T pe care rușii susțin că l-au distrus nu este unul real, ci o machetă folosită pe post de momeală, scrie defenseromania.ro.
La 1 august, presa rusă a început să relateze cu fast că o dronă de atac de tip Lancet ar fi lovit un sistem ucrainean de rachete antiaeriene IRIS-T SLM.
În special, acest lucru a fost raportat de canalul rus de propagandă RT. Ulterior, imaginile publicate de presă rusa au fost preluate, comentate și analizate pe rețele de socializare.
Propagandiștii au susținut că o unite de luptă, care activează în zona Nipru, au reușit să distrugă sistemul, care, potrivit imaginilor publicate, era situat într-o zonă forestieră, la o intersecție de drumuri.
Cu toate acestea, bloggerii militari ruși s-au îndoit de afirmațiile propagandiștilor de la Moscova. De exemplu, canalul pro-război ''Telegram Military Informant'' au atras atenția asupra resturilor care au rezultat în urma lovirii sistemului IRIS-T SLM - fără ca acesta să explodeze - și au concluzionat că distrugerea unei machete a fost trecută drept distrugerea unui sistem real de rachete.
,,Macheta este trădată de bucățile de placaj care zboară, de lipsa detonării rachetelor după ce sunt lovite de drona Lancet și de legănarea întregului lansator în urma unei mici explozii, ceea ce indică greutatea redusă a acestuia", se arată într-un schimb de mesaje intre bloggerii militari ruși.
Cu toate acestea, dacă ne uităm mai atent la înregistrare, cel mai probabil putem vedea un sistem de rachete „momeală” foarte detaliat.
Acest lucru poate fi dovedit, printre altele, prin faptul că „racheta” din containerele de lansare nu a explodat în urma impactului și, mai ales, prin faptul că întregul ansamblu, care de altfel cântărește câteva tone, se clatină după ce este lovit de o dronă Lancet cu o încărcătură explozivă de maximum trei kilograme.
După cum s-a raportat, la 25 iulie, Direcția Principală de Informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că Rusia a crescut producția de drone Lancet, care reprezintă o amenințare pentru Ucraina.