Propaganda Kremlinului ajunge, prin Tiraspol, în casele tuturor cetățenilor Republicii Moldova (Revista presei)

  • 01 Aprilie 09:47
Propaganda Kremlinului ajunge, prin Tiraspol, în casele tuturor cetățenilor Republicii Moldova (Revista presei)

Kievul l-a numit pe fostul secretar al Consiliului de Securitate al Ucrainei, Alexei Danilov, în funcția de ambasador la Chișinău și l-a anunțat în căutare pe „ministrul de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, scrie DW. Potrivit publicației, numirea lui Danilov în calitate de ambasador la Chișinău și anunțarea în căutare a separatistului Ignatiev de la Tiraspol înseamnă că Ucraina își asumă un rol vizibil în demontarea regimului separatist transnistrean.

 Este un semnal tranșant că urmează o schimbare cardinală a poziției Ucrainei față de regimul separatist pro-rus de la Tiraspol, care adăpostește în stânga Nistrului, fără acordul Chișinăului, un contingent de militari ruși (GOTR) care controlează un depozit uriaș de armament vechi la Cobasna (la 7 kilometri de frontiera cu Ucraina). Se schimbă radical și poziția Kievului față de procesul de negocieri în problema transnistreană, autoritățile ucrainene anunțând că nu se vor mai așeza niciodată la aceeași masă de dialog cu Rusia, care este garant și mediator în problema transnistreană. 

„Dezinformarea în R.Moldova este o provocare foarte mare. Acest fenomen a luat proporții, iar jurnaliștii de investigație sunt nevoiți să lupte cu armate de troli, plătite de corupți. Ei încearcă să desființeze munca ziariștilor credibili”, spune într-un interviu la RFI, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice din R.Moldova, Cornelia Cozonac, organizatoarea Forumului Jurnaliștilor de Investigație. Experta media de la Chișinău spune că mașinăria propagandei s-a dezvoltat foarte mult și încearcă să anihileze foarte multe investigații bine făcute.

Zonadesecuritate.md scrie cum propaganda Kremlinului ajunge, prin Tiraspol, în casele tuturor moldovenilor. Potrivit publicației, companiile din regiunea transnistreană cât și cele din Federația Rusă folosesc neautorizat canalele și frecvențele, resurse limitate, aflate în proprietatea publică a R. Moldova, căreia îi revine dreptul exclusiv de a reglementa utilizarea lor. Acestea sunt folosite în mare parte pentru retransmiterea programelor radio și canalelor TV propagandistice ale Federației Ruse, dar și pentru difuzarea celor controlate de regimul separatist, care antagonizează R. Moldova, prezentând-o ca pe un dușman. Deși legislația în domeniul audiovizualului interzice retransmiterea emisiunilor cu caracter informativ, militar sau analitic din Rusia, semnalul acestor programe, retransmise prin regiunea transnistreană, ajunge în casele oamenilor de pe întreg teritoriul R. Moldova, inclusiv cel controlat de autoritățile constituționale.

Mai mult, în unele cazuri, aceste programe interferează cu cele autorizate pe partea dreaptă a Nistrului, afectându-le activitatea.  Astfel, în timp ce autoritățile de la Chișinău strâng din umeri și dau vina pe nerezolvarea conflictului transnistrean, propaganda rusă intră prin ușa din spate, subminând eforturile depuse pentru protejarea spațiului informațional al R. Moldova, subliniază Zonadesecuritate.md. Portalul mai scrie că regimul separatist de la Tiraspol achită pentru retransmiterea  programelor de televiziune și radio atât locale cât și a celor rusești cu energie electrică și compensează din contul gazului pe care îl primește din Federația Rusă. Companiile care asigură difuzarea acestor posturi TV pe teritoriul regiunii transnistrene utilizează ilegal canalele și frecvențele naționale, la fel ca în cazul distribuitorilor de programe radio. Experții afirmă că nereglementarea spațiului informațional din regiune reprezintă un pericol direct la adresa statalității Republicii Moldova.

Nicolae Negru revine în Ziarul Național  încă o dată la tema  unioniștii care nu se pot uni.  Pe 27 martie, în ziua când am sărbătorit (sau ar fi trebuit să sărbătorim) Unirea Basarabiei cu România, și-a anunțat apariția o nouă formațiune politică - Partidul Reîntregirii Naționale „Acasă”, ce își propune „să unească sub un singur tricolor pe toți cei cu inima română” și să constituie un „pol politic românesc”. În opinia publicistului,  ar fi fost un eveniment de rezonanță crearea unui nou partid unionist ce se vrea un pol de putere, dacă acesta ar fi prezentat un plan de reîntregire națională (discutat și cu Bucureștiul), conținând răspuns și la una dintre cele mai serioase chestiuni de pe continentul nostru: ce facem cu Transnistria? O abandonăm cum zice Băsescu și „băsiștii”? Să presupunem că Rusia va fi de acord, își va consolida acolo baza militară, dar ce va spune Ucraina? Cum va reacționa UE, NATO? Creăm un nou Kaliningrad? Îi cedăm Rusiei și Tighina sau luptăm pentru ea cu arma în mână? Se întreabă Nicolae Negru. După ziarist, ca să fie credibili, cei care vorbesc despre reUnirea imediată trebuie să vină cu soluții și acțiuni clare, bine gândite, nu doar cu cifre de cheltuieli, căci reîntregirea nu înseamnă doar cheltuieli.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,17 m/s
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
17
Arhivă Radio Chișinău