Propaganda de la Moscova ignoră faptul că Rusia este cea care a încălcat suveranitatea Republicii Moldova, violându-i spațiul aerian (Revista presei)

  • 16 Februarie 09:41
Propaganda de la Moscova ignoră faptul că Rusia este cea care a încălcat suveranitatea Republicii Moldova, violându-i spațiul aerian (Revista presei)

Portalul anti fake  news, Veridica, demontează într-un articol o nouă dezinformare a Federației Ruse potrivit căreia ”Ucraina a atacat Republica Moldova cu rachete”. Propaganda rusă transformă în act de război împotriva Moldovei utilizarea apărării anti-aeriene de către Ucraina, după ce este posibil că unele dintre mai multe resturi de rachete căzute în repetate rânduri pe teritoriul Republicii Moldova să fi fost lansate de apărarea aeriană ucraineană pentru a le lovi rachetele rusești care îi atacau infrastructura.

„Propaganda de la Moscova ignoră faptul că Rusia este cea care a încălcat suveranitatea Moldovei, violând spațiul aerian al acesteia” notează jurnaliștii de la Veridica.    

Obiectivul Rusiei este să inoculeze ideea că Ucraina reprezintă o amenințare la adresa securității Republicii Moldova și să minimizeze importanța și riscurile atacurilor rusești asupra Ucrainei și ale survolării spațiului aerian al țării.

Cel puțin patru dintre rachetele rusești au tranzitat spațiul Republicii Moldova spre ținte din Ucraina. Trei dintre ele au trecut deasupra unor localități moldovenești în octombrie 2022, iar alta în februarie 2023.”  Citiți articolul dar și altele care demontează narațiunile propagandei ruse pe Veridica.ro

Anatol Țăranu scrie astăzi un editorial pentru agenția de presă IPN cu principalele concluzii pentru Rep. Moldova desprinse din recentul interviu al lui Putin, oferit lui Tucker Carlson, un cunoscut jurnalist american cu viziuni conservatoare și apropiat de Donald Trump. ”Jurnalistul american a fost acuzat în Occident de oferirea unei platforme informaționale personajului politic care a declanșat un război catastrofal în chiar centrul Europei. Pe când în Rusia invers, în mass-media mainstream s-a declanșat o adevărată euforie, Carlson fiind descris drept cel mai remarcabil și independent jurnalist american care a venit să dezvăluie lumii adevărul istoric direct din Kremlin” notează autorul.

”În excursurile sale istorice Putin iarăși a revenit la vechea teză despre artificialitatea statului ucrainean, compus din bucăți ale altor state rupte în trecut de către țarul rus și sovietici și „donate” de Stalin Ucrainei. Au fost vizate Polonia, Ungaria și România cu îndemnul de a-și revendica de la Ucraina teritoriile care le-au aparținut în trecut. 

Pentru Republica Moldova principala concluzie a interviului s-ar reduce la constatarea iminenții continuării războiului în Ucraina cu toate riscurile unor schimbări dramatice pe front în dezinteresul Moldovei.” Întregul editorial poate fi cititi pe site-ul Agenției IPN.

”Rusia refuză extrădarea lui Șor în Moldova” titrează în ultimul său editorial pentru Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu.

Săptămâna trecută, jurnaliștii din Rep. Moldova au aflat că fugarul Șor a părăsit Israelul (care l-a adăpostit din 2019 până acum) cu un avion privat și că s-ar afla la Moscova.

”Chișinăul a anunțat că a primit oficial refuzul din partea Moscovei de a-l  aresta și extrăda în Moldova pe oligarhul fugar, Ilan Șor, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul jafului bancar de un miliard de dolari în 2014.

La Moscova, Șor se întâlnește cu diferiți oficiali ruși, face live-uri în care elogiază Rusia și o atacă țintit pe președinta Maia Sandu, iar în zilele următoare, tot în capitala federației Ruse, ar urma să se întâlnească cu mai mulți politicieni moldoveni, scrie autorul editorialului.

”Săptămâna aceasta, după o întâlnire avută cu vicepreședintele Consiliului Federației Ruse, Konstantin Kosaciov, politicianul fugar moldovean a difuzat un video în care cere ajutor Rusiei și încearcă să convingă cetățenii din Rep. Moldova  că „cu Rusia vom trăi mai bine”. De asemenea, el invocă falsa „dorință a moldovenilor de a se apropia de Uniunea Eurasiatică”, patronată de Kremlin. Asta în timp ce toate sondajele de opinie arată că aproximativ 60% dintre moldoveni ar opta pentru aderarea țării la UE . Întregul articol îl găsiți pe Deutsche Welle.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău