Promovarea valorilor europene prin lectură | BNRM a găzduit Conferința Internațională „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare”

  • 02 Octombrie 14:55
Promovarea valorilor europene prin lectură | BNRM a găzduit Conferința Internațională „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova găzduiește astăzi, 2 octombrie, ediția a 6-a a Conferinței Internaționale „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare”, destinată promovării lecturii și valorilor europene, transmite Radio Chișinău.

Evenimentul, organizat în cadrul Programului Național LecturaCentral, își propune să aducă în prim-plan importanța lecturii și a educației în dezvoltarea unei societăți moderne, abordând subiecte precum digitalizarea resurselor educaționale, publicarea în regim de acces deschis și relevanța lecturii în societatea contemporană.

De-a lungul celor 6 ediții, conferința s-a adaptat la nevoile actuale și la obiectivele naționale, promovând colaborarea internațională, a menționat directoarea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei.

„În această perioadă de șase ani, conferința noastră a reușit tot mai mult să se adapteze necesităților timpului. Iată că suntem și în cadrul anului promovării valorilor europene, respectiv ne-am sincronizat cu obiectivele de țară, dar și cu obiectivele instituției. La fel, am reușit să aducem, în calitate de participanți la conferințe, colegii din spațiul Uniunii Europene, care ne transmit experiențele, dar și instrumentele pe care le dețin pentru a pune în valoare atât cartea tradițională, cât și electronică”, a spus Elena Pintilei. 

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai bibliotecilor, scriitori și cercetători din Republica Moldova, dar și din România și Letonia. Directorul Bibliotecii Centrale Universitare din Iași, Ioan Milică, a subliniat importanța lecturii în formele sale diverse, atât pe suport de hârtie, cât și electronic, încurajând o abordare deschisă față de ambele formate.

„Sunt astăzi invitați internaționali și sper că în perioada următoare, fie anul următor, fie mai apoi, numărul acestor invitați să crească și să vină nu doar la Chișinău, ci și la Iași. Pentru mine personal, lectura, indiferent de suport, hârtie sau suport electronic, este o necesitate vitală. Deocamdată, umanitatea reacționează contradictoriu la această presupusă rivalitate, unii blamând cititul în format electronic, alții blamând cititul în format tradițional, pe hârtie. Oricum s-ar întâmpla însă, este de maximă importanță să nu uităm că lectura ne face oameni”, a spus Ioan Milică. 

Genericul ediției din acest an a Programului Național LecturaCentral - „Promovarea valorilor europene prin lectură”, reprezintă o modalitate eficientă și profundă de a transmite și încuraja înțelegerea și respectul pentru principiile și idealurile pe care se bazează Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
20
Sat
21
Sun
18
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău