Promotorii proiectului Nord Stream 2 au propus o nouă rută prin apele teritoriale ale Danemarcei

  • 15 Aprilie 2019 18:05
Promotorii proiectului Nord Stream 2 au propus o nouă rută prin apele teritoriale ale Danemarcei

Compania care promovează gazoductul Nord Stream 2 a propus luni cea de-a treia rută posibilă pentru amplasarea acestei conducte prin apele teritoriale ale Danemarcei, în încercarea de a depăși obiecțiile ridicate de autoritățile de la Copenhaga față de acest proiect, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Consorțiul Nord Stream 2 AG a prezentat deja autorităților daneze planurile pentru două rute posibile prin sudul insulei Bornholm din Marea Baltică, în zona economică exclusivă a Danemarcei, prima din aceste rute fiind prezentată în urmă cu peste doi ani, însă luna trecută i s-a cerut să prezinte o a treia opțiune.

Reprezentanții Nord Stream 2 AG au apreciat luni că această solicitare poate fi văzută doar ca o încercare deliberată pentru a întârzia finalizarea proiectului. "Indiferent de propria sa evaluare legală, Nord Stream 2 AG este obligat să supună cea de-a treia propunere", a informat compania într-un comunicat.

"Analiza noastră preliminară este că această a treia rută este mai adecvată pe baza mai multor parametrii de mediu și siguranță", a declarat Morten Christensen, un consilier din cadrul Agenției daneze pentru Energie, ca răspuns la criticile formulate de reprezentanții Nord Stream 2 AG.

Gazoductul Nord Stream 2 este criticat de SUA, care acuză Germania că își majorează astfel dependența de gazul natural rusesc, precum și de mai multe state din Europa de Est, Marea Baltică și Nordul Europei, care se tem că Nord Stream 2 va crește dependența UE de Moscova.

Reprezentanții Nord Stream 2 AG susțin în continuare că gazoductul va fi gata la finele lui 2018, însă obstacolele ridicate de Danemarca ar putea întârzia finalizarea conductei. Agenția daneză pentru Energie nu a putut estima când anume va fi eliberată o autorizație.

Purtătorul de cuvânt de la Nord Stream 2 AG, Jens Mueller, declara luna trecută că, și dacă autoritățile din Danemarca vor emite aprobările necesare în a doua parte a anului, consorțiul ar putea aduce nave suplimentare pentru a urgenta lucrările astfel încât secțiunea din Danemarca a viitorului gazoduct să fie gata în decurs de o lună.

Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom și un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcția a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău