Promo-LEX | Turul II al alegerilor locale noi din mun. Bălți – antirecord al prezenței la vot

  • 20 Decembrie 2021 11:16
Promo-LEX | Turul II al alegerilor locale noi din mun. Bălți – antirecord al prezenței la vot

Prezența la vot a alegătorilor din Bălți, la scrutinul de duminică, de sub 10%, a fost cea mai scăzută din istoria alegerilor din Republica Moldova, constată Misiunea de Observare Promo-LEX.

Misiunea, care au monitorizat cele 60 secții de votare la Bălți, a raportat într-un comunicat că toate secțiile s-au deschis și s-au închis regulamentar. Numărarea voturilor de către organele electorale a fost, în general, rapidă și calmă. La o secție, însă, un observator s-a implicat în procesul de numărare a voturilor, fiind necesară intervenția poliției. De asemenea, la o secție procedurile de votare și numărare a voturilor nu s-au desfășurat cu respectarea măsurilor de protecție COVID-19. 

Numărarea în paralel a voturilor efectuată de către Promo-LEX confirmă rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Totodată, misiunea remarcă numărul mare de  buletine de vot care au fost declarate nevalabile –  1786 de buletine sau 17.53%.

Misiunea de Observare Promo-LEX reiterează necesitatea clarificării prevederilor din Codul Electoral cu privire la organizarea turului II de scrutin.

Reamintim că, turul II al alegerilor la Bălți a avut loc duminică 19 decembrie, după ce Comisia Electorală Centrală a suspendat scrutinul care era preconizat pentru data de 5 decembrie, din cauză că un concurent electoral a admis încălcarea prevederilor legale de finanțare a campaniei electorale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău