Promo-LEX: Transformarea misiunii de menținere a păcii este imperativă, nu a contribuit și nu contribuie cu nimic la soluționarea conflictului transnistrean

  • 31 Iulie 2019 13:52
Promo-LEX: Transformarea misiunii de menținere a păcii este imperativă, nu a contribuit și nu contribuie cu nimic la soluționarea conflictului transnistrean

Astăzi se împlinesc 27 de ani de la crearea misiunii de menținere a păcii din zona de securitate a Republicii Moldova, formată din contingente militare ale Federației Ruse, Moldovei, Ucrainei și regiunii transnistrene.

În acest context, Asociația Promo-LEX constată că transformarea misiunii este imperativă, întrucât rolul său rămâne unul contestat, întrucât nu a contribuit și nu contribuie cu nimic la soluționarea conflictului transnistrean. Experții Promo-LEX amintesc despre decesul lui Vadim Pisari, împușcat mortal la 1 ianuarie 2012 de unul dintre pacificatorii ruși și despre un incident din 2005 când soldații ruși au reținut trei persoane și au deschis ilegal focul.

Totodată, deseori sunt constatate cazuri de nerespectare de către contingentul Forțelor de Menținere a Păcii ale Federației Ruse a procedurilor stabilite privind rotația anuală, care fără înștiințare, coordonare și decizia Comandamentului Militar Întrunit și a Comisiei Unificate de Control, efectuează în Zona de Securitate un marș cu tehnică militară și efectivul din subordine.

Promo-LEX atenționează că  Federația Rusă, dar mai ales administrația de facto de la Tiraspol, refuză înlocuirea actualului format al forțelor de menținere a păcii cu unul de observatori civili și polițienești în baza principiilor ce stabilesc conceptul contemporan al politicilor pacificatoare promovate de ONU.

Forțele Mixte de Menținere a Păcii în Zona de Securitate au fost create în 1992. Această misiune este formată din contingente militare ale Federației Ruse, Moldovei, Ucrainei și regiunii transnistrene. În prezent sunt 15 posturi permanente ale forțelor de menținere a păcii, iar efectivul misiunii este de 1.300 de militari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău