Promo-LEX | Tiraspolul inițiază „privatizarea” terenurilor agricole din stânga Nistrului

  • 01 August 2017 20:57
Promo-LEX | Tiraspolul inițiază „privatizarea” terenurilor agricole din stânga Nistrului

În cadrul unui forum organizat recent de administrația separatistă de la Tiraspol, pretinsul șef al guvernului transnistrean, Aleksandr Martînov, a pus în discuție statutul juridic al terenurilor agricole din regiune. El a declarat că ar fi venit timpul ca acestea să fie incluse în circuitul civil, astfel fiind început procesul de „privatizare” a terenurilor, care acum sunt în proprietate publică, se arată într-un comunicat al Asociației Promo-LEX, citat de IPN.

Dacă discuțiile și intențiile cu privire la „privatizare”  se vor materializa, 266 mii de hectare de terenuri agricole vor fi dispersate sutelor sau miilor de dobânditori, iar Republica Moldova riscă să rămână fără ele, menționează experții.

Asociația Promo-LEX precizează că anunțul lui Martînov, fost șef al departamentului economic al clubului sportiv „Sheriff”, ar urma să pună în gardă autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, chiar dacă liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, susține necesitatea menținerii statutului de proprietate publică asupra terenurilor din regiunea transnistrean.

„Ca urmare a recentelor zvonuri despre ,,privatizarea” terenurilor agricole, se creează premisele unor noi întâlniri de rang înalt, or problemele create de procesul de ,,privatizare” a terenurilor agricole sunt prea complexe pentru a fi neglijate. În pofida declarațiilor conducerii administrației secesioniste, precum că prin privatizarea terenurilor va fi asigurată o creștere economică, scopul urmărit este de a îmbogăți și mai mult pe unii mari latifundiari din regiune”, se precizează în comunicat.

În acest context, Promo-LEX subliniază că autoritățile Republicii Moldova ar urma să pregătească un plan clar de acțiuni, coordonat atât la nivel local, cât și la nivel internațional, cu privire la procesul de ,,privatizare” din regiune, or nu ar fi corect dacă, printre beneficiarii procesului de ,,privatizare”, nu se vor regăsi persoane de bună-credință. Totodată, Republica Moldova, în virtutea prevederilor constituționale cu privire la inalienabilitatea teritoriului, ar urma să se asigure și să nu admită niciun fel de tranzacții ce au ca obiect dreptul de proprietate asupra pământului. Mai mult ca atât, în contextul unei vădite lipse de transparență în regiunea transnistreană, guvernarea de la Chișinău ar urma să gândească cum descurajează orice investiție necoordonată și neautorizată în regiune, în caz contrar, investitorii urmând să suporte posibilele riscuri.

Din cauza faptului că autoritățile constituționale ale Republicii Moldova nu pot controla efectiv teritoriul din stânga Nistrului, Promo-LEX constată că în regiune persistă un mediu propice pentru apariția unor probleme complexe, printre care, în mod evident, se află imposibilitatea respectării drepturilor omului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău