Promo-LEX solicită UEFA să nu admită desfășurarea meciurilor de fotbal la Tiraspol, până când nu va asigurată respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului

  • 10 August 2023 11:24
Promo-LEX solicită UEFA să nu admită desfășurarea meciurilor de fotbal la Tiraspol, până când nu va asigurată respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului

În contextul continuării practicii de desfășurare a meciurilor de fotbal sub egida UEFA la Tiraspol, având în vedere încălcările grave ale drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și omorul în condiții suspecte a liderului opoziției, Oleg Horjan, Asociația Promo-LEX a expediat la 7 august curent, o comunicare către Președintele UEFA, Aleksander Čeferin și Comitetul Executiv al organizației pentru a informa despre situația reală din stânga Nistrului.

Holdingul Sheriff nu este un simplu gestionar al clubului de fotbal cu același nume, acesta controlează cele mai importante segmente ale economiei locale, inclusiv administrația de facto de la Tiraspol. Ca urmare, Holdingul Sheriff poate fi considerat responsabil pentru încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului: acte de discriminare împotriva unor grupuri etnice sau lingvistice, restrângerea libertății de exprimare și a libertății de circulație, persecutarea activiștilor civici și politici ș.a.

Cel mai recent incident produs în regiunea transnistreană confirmă aceste fenomene și situații grave. La 17 iulie curent, în circumstanțe care nu au fost încă elucidate, a fost omorât Oleg Horjan, liderul opoziției de la Tiraspol. Chiar dacă au mai existat anterior decese comise în circumstanțe suspecte în regiunea transnistreană, omorul celui mai important lider al opoziției locale este un caz fără precedent.

Suplimentar, în condițiile în care așa-numitul „cod galben de amenințare teroristă” a fost prelungit de  către administrația de la Tiraspol cel puțin până la data de 16 septembrie 2023, decizia UEFA din 4 iulie curent de a permite desfășurarea meciurilor la Tiraspol, este aparent bazată pe informații eronate sau incomplete.

Promolex consideră că UEFA, ca organizație care recunoaște principiile fundamentale ale Declarației Universale a Drepturilor Omului,  trebuie să acționeze ferm și corespunzător pentru a contribui la promovarea păcii și respectarea valorilor și principiilor pentru care pledează.

Un nou meci de fotbal la Tiraspol, urmează să aibă loc astăzi, 10 august.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău