Promo-LEX | Situația din zona de securitate de pe Nistru degradează în ultima perioadă, în special odată cu instituirea unor măsuri nejustificate de limitare a circulației oamenilor

  • 13 Octombrie 2020 14:08
Promo-LEX | Situația din zona de securitate de pe Nistru degradează în ultima perioadă, în special odată cu instituirea unor măsuri nejustificate de limitare a circulației oamenilor

Situația din zona de securitate de pe Nistru degradează în ultima perioadă, în special odată cu instituirea unor măsuri nejustificate de limitare a circulației oamenilor. Un raport al Asociației Promo-LEX constată că în ultimii 20 de ani, ar fi avut loc câteva mii de incidente în regiune, printre care sechestrarea persoanelor sau instalarea posturilor ilegale de securitate.

În ultimii 20 de ani, în zona de securitate instituită de-a lungul Nistrului au avut loc 168 de incidente inclusiv majore care vizau explozii, vătămări grave sau instalarea posturilor ilegale în regiunea separatistă din estul Republicii Moldova. Acestea sunt datele oficiale, însă un raport prezentat de Asociația Promo-LEX arată că în ultimele două decenii, peste 2700 de încălcări ar fi avut loc în regiune. Este vorba de incidente cu focuri de armă, sechestrări de persoane, instalarea abuzivă a posturilor de control sau interdicția cetățenilor de a circula liber.

În aceeași perioadă, 12 persoane au fost victime ale încălcărilor din partea regimului secesionist, după cum relevă o altă constatare a studiului cu privire la „Incidentele din Zona de Securitate, din perspectiva drepturilor omului, în perioada 2001 – 2020”. Deși cele mai multe ilegalități au avut loc în 2019 și în acest an, din cauza carantinei, separatiștii au instalat numeroase posturi ilegale de control. Directorul de programe al Promo-LEX, Ion Manole.

„Nu există date privind numărul de posturi de control din zona de securitate. Dacă un post apare și nu este eliminat timp de 24 de ore, de cele mai multe ori, el rămâne acolo. Regimul separatist de la Tiraspol își permite să înainteze mai mult în luna ianuarie, atunci când autoritățile constituționale sunt prinse în perioada sărbătorilor de iarnă sau se află în vacanță”.

Veteranul de război, Iurie Coțofană, fost consilier local în Corjova, localitate din stânga Nistrului, dar care se supune controlului autorităților constituționale ale Rep. Moldova, spune că a fost reținut de mai multe ori de regimul nerecunoscut de la Tiraspol. El susține că cetățenii care sunt privați de drepturi în zona de securitate și-au pierdut încrederea în autoritățile de la Chișinău.

INSERT IURIE COȚOFAN

„Oamenii nu văd soluții pentru că toate încercările de a rezolva problemele au fost lăsate baltă. Oamenii nu au încredere că mai pot fi apărați pe acel teritoriu al Republicii Moldova. Ori nu există voință, ori nu există pârghii. Nu știu care este motivul”.

Încălcarea constantă a drepturilor omului în regiunea transnistreană a revenit în atenția autorităților după ce săptămâna trecută, patru cetățeni ai Rep. Moldova, au fost reținuți de regimul separatist de la Tiraspol. Doi au fost eliberați, însă nu se știe nimic despre soarta celorlalți doi.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău