Promo-LEX: Restricțiile privind libertatea de circulație, răpirile de persoane, lupta cu așa-numiții „extremiști” - cele mai grave probleme privind drepturile omului în regiunea transnistreană
-
21 Mai 2021 11:50
Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană s-a înrăutățit anul trecut, iar abuzurile din partea separatiștilor continuă, constată Asociația Promo-LEX. Restricțiile privind libertatea de circulație, răpirile de persoane, lupta cu așa-numiții „extremiști” sunt cele mai grave probleme privind drepturile omului în regiunea transnistreană în 2020. Iar pandemia de COVID-19 doar a agravat problemele din regiune, constată un raport al asociației, transmite Radio Chișinău.
Regiunea din stânga Nistrului a devenit anul trecut și mai izolată. Pe lângă restricțiile anterioare, administrația separatistă de la Tiraspol a folosit pandemia de COVID-19 ca paravan pentru o serie de acțiuni de limitare a drepturilor și libertăților fundamentale. Separatiștii au instalat nejustificat posturi suplimentare de îngrădire a libertății, iar activiștii politici din regiune au fost intimidați printr-o așa-zisă strategie de combatere a extremismului. Problemele școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului sunt în continuare nerezolvate. Avocatul Asociației Promo-Lex, Pavel Cazacu, spune că în regiune libertatea de exprimare este în continuare îngrădită.
În același timp, condițiile de detenție din regiunea transnistreană rămân deplorabile în continuare, susține avocata Promo-Lex, Nicoleta Hriplivîi.
„Numărul de deținuți ilegali în această regiune este unul foarte, foarte mare. Ce se întâmplă cu ei? Cum sunt deținuți acolo, ce se întâmplă cu ei? Este un secret. Vin foarte multe plângeri, dar nu nicio instituție, nici un partener internațional nu are acces în aceste locuri de detenție”.
Din august și până octombrie anul trecut, în doar trei luni, în Zona de Securitate au fost înregistrate cel puțin 7 cazuri când structurile de forță separatiste au răpit persoane invocând diverse motive, fiind vorba, cel mai frecvent, de o presupusă colaborare cu structurile de drept ale Republicii Moldova. Două dintre acestea mai sunt deținute ilegal de către pretinsele organe din regiune. Mama unuia dintre cei reținuți fără vreun motiv anume, Vera Glinjin, spune că fiul său a fost răpit de pe câmp și nu știe nimic despre el.
„Nu cunosc nimic despre starea lui, nu l-am văzut, nu l-am auzit. Lunar scriu scrisori la toate autoritățile. Chiar și avocatul care este numit de Tiraspol nu-mi oferă informația. În fiecare săptămână, mergem la Tiraspol și îi ducem produse alimentare și haine. Nu știu nimic despre sănătatea lui”.
Asociația Promo-Lex crede că este necesară implicarea activă și promptă în soluționarea cazurilor individuale de încălcare gravă a drepturilor omului și promovarea necesității accesului necondiționat în regiune pentru instituțiile internaționale de monitorizare a drepturilor omului. Totodată, Promo-Lex recomandă Parlamentului să adopte legea Magnitsky, pentru a sancționa persoanele responsabile de încălcarea drepturilor omului.