Promo-LEX: Rata de încarcerare din regiunea transnistreană rămâne cea mai mare din Europa

  • 11 Decembrie 2023 19:38
Promo-LEX: Rata de încarcerare din regiunea transnistreană rămâne cea mai mare din Europa

La începutul anului curent, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova erau private ilegal de libertate cel puțin 1806 persoane, precizează un comunicat al Promo-LEX.

Potrivit aasociației, rata de încarcerare în acest teritoriu este de aproximativ 451 de deținuți la 100 de mii de locuitori, în creștere cu aproximativ 16 unități comparativ cu anul trecut. Această cifră depășește de peste 4 ori media europeană de încarcerare și aproape de 2 ori pe cea a de pe malul drept al Republicii Moldova.

Rata de încarcerare este determinată conform estimărilor oficiale ale populației din regiunea transnistreană: aproximativ 400 de mii de locuitori. Cu toate acestea, există posibilitatea ca această cifră să fie mai mică, spun experții Promo-LEX.

Din totalul de 50 de hotărâri pronunțate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în „cauzele transnistrene”, în 29 dintre ele (58 %) Curtea a constatat încălcarea drepturilor reclamanților ca urmare a privării ilegale de libertate și detenția în condiții inumane în regiunea transnistreană.

Potrivit pretinsului împuternicit local pentru drepturile omului, pe parcursul anului 2022 în penitenciarele din regiunea transnistreană au fost înregistrate 17 decese.

Raportul a fost elaborat de Promo-LEX în cadrul proiectelor „Promovarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova” și „Promovarea respectării drepturilor omului în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană”, cu suportul financiar oferit de National Endowment for Democracy și Fundației Soros Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău