Promo-LEX | Rata de încarcerare din regiunea transnistreană rămâne cea mai mare din Europa

  • 29 Iunie 2023 14:40
Promo-LEX |  Rata de încarcerare din regiunea transnistreană rămâne cea mai mare din Europa

Potrivit informațiilor recent publicate, la 01.01.2023 în regiunea transnistreană a Republicii Moldova erau private ilegal de libertate cel puțin 1806. Astfel, rata de încarcerare în acest teritoriu este de aproximativ 451 de deținuți la 100 000 de locuitori, în creștere cu aproximativ 16 unități, comparativ cu anul trecut.

Această cifră depășește de peste 4 ori media europeană de încarcerare și aproape de 2 ori pe cea a Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană). Totodată, aceasta reprezintă cea mai mare rată de încarcerare din Europa.

Din totalul de 50 de hotărâri pronunțate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în „cauzele transnistrene”, în 29 dintre ele (‼️58 %) Curtea a constatat încălcarea drepturilor reclamanților ca urmare a privării ilegale de libertate și detenția în condiții inumane în regiunea transnistreană.

Potrivit pretinsului împuternicit local pentru drepturile omului, pe parcursul anului 2022, în penitenciarele din regiunea transnistreană, au fost înregistrate 14 decese.

În contextul săptămânii ONU de Susținere a Victimelor Torturii, Asociația Promo-LEX reiterează importanța asigurării accesului liber pentru instituțiile naționale și internaționale de monitorizare în locurile privative de libertate din stânga Nistrului ca factor determinant pentru asigurarea respectării drepturilor omului pe întreg teritoriul țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău