Promo-LEX | Noul sistem electoral creează oportunități inegale de finanțare a campaniilor electorale

  • 17 Octombrie 2017 17:14
Promo-LEX | Noul sistem electoral creează oportunități inegale de finanțare a campaniilor electorale

Practica participării la alegerile parlamentare în calitate de candidat independent în circumscripții uninominale și pe listele de candidați pentru circumscripția națională este una vicioasă.

De această părere sunt experții Asociației Promo-LEX, care menționează într-o analiză că, în primul rând, aceasta creează oportunități indirecte și inegale de finanțare a campaniilor electorale pentru acele partide sau blocuri electorale care vor admite astfel de situații, iar în al doilea rând, sunt create premise în vederea obținerii dreptului și posibilității de utilizare simultană a două fonduri electorale. În analiză se mai menționează că noile prevederi legale cu privire la sistemul electoral creează condiții pentru promovarea de practici ce afectează astfel de elemente fundamentale ale democrației electorale ca egalitatea șanselor participanților în procesul electoral și libertatea de formare a opiniei alegătorilor, stipulate în Codul bunelor practici în materie electorală, transmite IPN.

Experții Promo-LEX atrag atenția că, potrivit noii redacții a Codului Electoral, alegerile Parlamentului se efectuează în baza unui sistem de vot mixt într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. Candidații la funcția de deputat pe circumscripția națională sunt înregistrați de Comisia Electorală Centrală, iar candidații la funcția de deputat pe circumscripții uninominale, inclusiv cei independenți, sunt înregistrați de către consiliile electorale de circumscripție. Totodată, art. 79 alin. (6) din Cod stabilește că persoana inclusă pe lista de candidați din partea unui concurent electoral pentru alegerile în baza circumscripției naționale poate candida și într-o singură circumscripție uninominală din partea aceluiași concurent electoral sau în calitate de candidat independent.

În acest fel, regulile de finanțare a concurenților electorali în condițiile sistemului mixt creează un context legal favorabil pentru evitarea raportării sumelor de bani cheltuite în vederea promovării indirecte a partidului. Acest lucru devine posibil atunci când o persoană candidează pe lista unui partid în circumscripția națională, dar și în circumscripția uninominală ca și candidat independent. În această situație, banii cheltuiți pentru promovarea candidatului aparent independent indirect aduc și o plusvaloare partidului, pe a cărui listă persoana candidează simultan, și cu care poate fi asociat de alegători.

Autorii analizei susțin că o persoană care candidează atât pe listă în circumscripția națională, cât și într-o circumscripție uninominală, contrar principiului asigurării egalității șanselor, ar putea beneficia de o finanțare dublă, adică de resurse financiare atât din fondul electoral al partidului, dar și de resurse financiare din fondul electoral al candidatului independent. Aceste resurse financiare pot reprezenta o sumă practic egală cu două plafoane pentru o circumscripție uninominală. Acest fapt, notează experții Promo-LEX, constituie o inegalitate față de candidații independenți din circumscripțiile uninominale care nu se regăsesc simultan și pe liste pentru circumscripția națională.

Experții Promo-LEX subliniază că Parlamentul a prevăzut un termen de trei luni în care Guvernul să vină cu propuneri pentru ajustarea legislației în vigoare la noua redacție a Codului Electoral, precum și cu propuneri de perfecționare a ultimului, în cazul depistării unor deficiențe. Acest termen expiră la 21 octombrie 2017 și se încadrează în termenul minim de un an dinaintea alegerilor recomandat de Comisia de la Veneția, termen după care nu se recomandă modificarea legislației electorale. Promo-LEX își exprimă speranța  că autoritățile vor remedia situația și vor interveni cu modificările necesare, astfel încât la desfășurarea următorului scrutin parlamentar să nu se creeze situații conflictuale, incerte și interpretabile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău