Promo-LEX | Noul an școlar a început cu probleme ”vechi” pentru școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană

  • 01 Septembrie 2021 10:58
Promo-LEX | Noul an școlar a început cu probleme ”vechi” pentru școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană

Asociația Promo-LEX semnalează că noul an școlar a început cu probleme ”vechi” pentru școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Timp de peste trei decenii, cele 8 instituții de învățământ se confruntă cu numeroase presiuni și intimidări din partea administrației de la Tiraspol, amintește organizația. Este vorba despre lipsa sediilor proprii, în timp ce sediile curente nu sunt adaptate procesului educațional, riscul de înrolare a tinerilor în așa-numita „armată” a regiunii separatiste și provocări privind asigurarea libertății de circulație a persoanelor și bunurilor.

Totodată, unele din aceste instituții sunt supuse și altor impedimente. La gimnaziile din Roghi și Corjova, careurile solemne au fost supravegheate de miliția locală și a fost interzisă intonarea imnului Republicii Moldova și arborării drapelului de stat. Anul trecut nu au fost observate astfel de incidente, deoarece nu au fost organizate careuri, precizează Promo-LEX. 

Totodată, elevii liceului „Ștefan cel Mare” din Grigoriopol sunt nevoiți să parcurgă zilnic zeci de kilometri pentru a ajunge la școală, cea mai lungă distanță fiind de 54 de km.

În acest context, Asociația Promo-LEX reiterează importanța executării măsurilor individuale și a celor generale care reies din cele 3 hotărâri CEDO - Catan și alții; Bobeico și alții, Iovcev și alții, cu privire la încălcarea dreptului la educație în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău