Promo-LEX | Noi detalii în cazul decesului în condiții suspecte al unui cetățean al Republicii Moldova în Zona de Securitate

  • 12 Mai 2021 18:43
Promo-LEX | Noi detalii în cazul decesului în condiții suspecte al unui cetățean al Republicii Moldova în Zona de Securitate

Ieri, 11 mai, doi locuitori ai s. Răscăieți, rn. Ștefan-Vodă, au mers la pescuit pe râul Nistru, cu o barcă improvizată. În jurul orelor 13-14, în timpul pescuitului, cei doi au fost somați de așa-numiții grăniceri din regiunea transnistreană să tragă barca la mal. Potrivit informațiilor din teritoriu, obținute de Asociația Promo-LEX, la momentul producerii incidentului, pe malul stâng al Nistrului se aflau șase așa-numiți grăniceri, doi dintre care erau deja dezbrăcați, fiind pregătiți să sară în apă pentru a reține pescarii.

În acel moment, cei doi pescari, fiind speriați, au sărit din barcă, încercând să ajungă înot pe malul drept al Nistrului. Al doilea pescar, o dată ce a trecut râul, a văzut victima scoasă la mal, fiind înconjurată de pretinșii grăniceri. Fiind speriat, acesta a fugit în sat pentru a anunța rudele victimei.

În seara zilei de 11 mai, reprezentanții așa-numitelor organe de forță a regiunii transnistrene au anunțat Poliția Republicii Moldova despre producerea incidentului și au solicitat să fie luat cadavrul.

Până la această oră, organele  din regiunea transnistreană nu a publicat nici o informație despre cele întâmplate. Totodată, nu pot fi găsite detalii nici pe site-ul așa-numitului minister de interne de la Tiraspol despre circumstanțele incidentului sau despre poziția administrației de facto asupra cazului. Potrivit versiunii așa-numitor grăniceri din stânga Nistrului, victima s-a înecat întâmplător, iar incidentul este calificat drept ”accident în muncă.”

Este important de menționat că, la începutul lunii aprilie, curent, victima, împreună cu alte 4 persoane a fost reținută de așa-numiții grăniceri din regiunea transnistreană, fiind sancționată pentru pretinsa trecere ilegală a liniei administrative.

Astăzi, corpul neînsuflețit al victimei a fost adus la morga din or. Ștefan-Vodă pentru efectuarea expertizei medico-legale și pentru stabilirea cauzelor reale ale decesului. Avocații Asociației Promo-LEX continuă documentarea cazului și vor oferi suport juridic rudelor victimei.

În condițiile în care acest incident ridică semne de întrebare, solicităm implicarea plenară a autorităților constituționale, care, în virtutea obligațiilor pozitive pe care le dețin, urmează să depună diligență maximă pentru elucidarea circumstanțelor exacte în care a fost produs incidentul. Totodată, solicităm reprezentanților formatului de negocieri ”5+2” să ofere maxim suport autorităților Republicii Moldova în acest sens.


 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău