Promo-LEX: „În regiunea transnistreană se înregistrează în continuare o serie de probleme ce țin de încălcarea gravă a drepturilor omului”

  • 26 Iulie 2022 13:36
Promo-LEX: „În regiunea transnistreană se înregistrează în continuare o serie de probleme ce țin de încălcarea gravă a drepturilor omului”

La 30 de ani de la semnarea acordului moldo-rus de încetare a focului la Nistru, în regiunea separatistă se înregistrează în continuare o serie de probleme ce țin de încălcarea gravă a drepturilor omului. Dovadă a acestui lucru sunt cele peste 50 de decizii de condamnare emise de Curtea Europeană pentru Drepturile omului. Îngrădirea accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole din stânga Nistrului, încălcarea dreptului la educație în limba română sau fenomenul răpirii persoanelor sunt câteva probleme sistemice înregistrate în regiunea separatistă transnistreană, atenționează experții Promo-LEX, care monitorizează de mai mulți ani situația drepturilor omului în teritoriile ocupate.

În regiunea transnistreană sunt încălcate drepturile și libertățile omului, atenționează experții Promo-Lex. Este restricționat grav dreptul la informare, dreptul la libera exprimare, totodată fiind sancționată critica adusă regimului de la Tiraspol sau la adresa trupelor ruse, catalogată drept incitare la extremism, a atras atenția avocatul Pavel Cazacu:

„Incitarea la extremism în sine nu este o infracțiune contrară sau o componentă a infracțiunii contrară libertății de exprimare. Problema este cum sunt interpretate discursurile critice în adresa administrației de la Tiraspol ca fiind fapte care incită la extremism. Acele discursuri critice pot fi calificate ca și insulte în adresa reprezentanților de la Tiraspol. Sau aceeași critică adusă armatei ruse de pe teritoriu poate fi calificată ca și negarea rolului ”pozitiv” al misiunii de pacificare. Este o astfel de componentă în codul penal local din regiunea transnistreană”, afirma Pavel Cazacu.

O altă decizie care îngrijorează este legată de așa numita lege care prevede că persoanele din regiunea transnistreană care se vor plânge în instanțele sau  organele de drept ale statelor străine, inclusiv Rep. Moldova, vor fi sancționate penal. Așa numită lege a intrat deja în vigoare. Rațiunea și scopul celor de la Tiraspol este de a insera frica și spaima în locuitorii acestei regiuni, pentru a descuraja discursurile critice și opiniile libere, alternative, față de cele acceptate de regim, a subliniat Pavel Cazacu.

În opinia directorului Promo-Lex Ion Manole, cauza acestor ilegalități este impunitatea și lipsa posibilității de monitorizare a situației din regiunea transnistreană:

„Deci, odată ce avem garantată impunitatea pentru abuzurile sau crimele care sunt comise în stânga Nistrului împotriva drepturilor omului, nu vom avea o schimbare de situație. O altă problemă pe care noi de fiecare dată o subliniem este lipsa monitorizării, accesului liber al avocaților, apărătorilor drepturilor omului sau a jurnaliștilor, a experților străini, pentru a discuta, pentru a identifica cazuri, pentru a vorbi liber cu oamenii pe străzi, să aibă acces liber în stânga Nistrului pentru a înțelege ce fenomene negative au loc în aceste teritorii și a căuta după asta soluții eficiente”, afirmă Ion Manole.

Un număr de 346 de mii de locuitori din regiunea transnistreană dețin cetățenia Republicii Moldova, arată datele Agenției Servicii Publice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău