Promo-LEX | Meciurile de fotbal sub egida UEFA nu trebuie desfășurate într-un teritoriu ocupat, unde nu există garanții de securitate și este restricționat accesul liber, inclusiv al jurnaliștilor

  • 26 Octombrie 2023 10:47
Promo-LEX | Meciurile de fotbal sub egida UEFA nu trebuie desfășurate într-un teritoriu ocupat, unde nu există garanții de securitate și este restricționat accesul liber, inclusiv al jurnaliștilor

Fotojurnalista Elena Covalenco, declarată „indezirabilă” de către administrația ilegală de la Tiraspol, la data de 21 septembrie 2023, a emis un apel către UEFA pentru a aduce în atenție îngrijorările privind organizarea meciurilor UEFA în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și restricțiile și riscurile cu care se confruntă jurnaliștii, se arată într-un comunicat al Promo-LEX.

Restricția reprezintă o încălcare nejustificată a normelor internaționale care protejează libertatea de exprimare și libertatea mass-media. Administrația de facto din acest teritoriu al Republicii Moldova, împiedică jurnaliștii să disemineze informații de interes public și obstrucționează, în mod deliberat, activitatea acestora, precizează sursa citată.

În circumstanțele date, decizia de a organiza meciurile UEFA Europa League în teritoriul temporar ocupat al Moldovei, unde staționează ilegal trupele ruse, este alarmantă pe motiv că garanțiile de securitate oferite de către administrația ilegală sau conglomeratul Sheriff nu sunt credibile, legale și legitime, iar sistemul opresiv al regimului de la Tiraspol încalcă flagrant drepturile omului, beneficiind totodată de impunitate, atât la nivel național cât și internațional

UEFA ar trebui să împiedice exploatarea deciziilor sale de către regimuri nelegitime și autocratice pentru continuarea fenomenelor de violare în masă a drepturilor omului și a obține legitimitate internațională sau locală. Din cauza statutului nerezolvat al regiunii, a preocupărilor de securitate precum și a situației alarmante a drepturilor omului din regiunea transnistreană, UEFA ar trebui să se angajeze în discuții numai cu autoritățile legitime și constituționale ale țării.

De exemplu, conform deciziei UEFA, Belarus trebuie să joace meciurile de acasă pe teren neutru. Această poziție fermă ar trebui aplicată în mod consecvent în alte cazuri similare, deoarece, în caz contrar, regulile și angajamentele UEFA sunt viciate sau selective.

Prin urmare, FC Sheriff, în calitate de club de fotbal deținut de un conglomerat de afaceri care a susținut atât direct, cât și indirect consolidarea unui regim ilegal și autoritar, care, la rândul său, ignoră și încalcă grav drepturile și libertățile fundamentale ale omului, ar trebui să joace meciurile de acasă pe teritoriul controlat de guvernul central. Regimul de la Tiraspol trebuie să primească un mesaj foarte clar și o listă de condiții pe care ar trebui să le respecte, pentru a face posibilă desfășurarea meciurilor internaționale pe terenurile sportive din stânga Nistrului.

UEFA poate întreprinde acțiuni pentru a aborda aceste preocupări, cum ar fi adoptarea de sancțiuni împotriva clubului de fotbal Sheriff, audituri privind drepturile omului, consolidarea parteneriatelor cu organizațiile pentru drepturile omului, protecția avertizorilor de integritate, instituirea unui mecanism de recepționare și soluționare a reclamațiilor etc.

Considerăm că UEFA, ca organizație care recunoaște principiile fundamentale ale Declarației Universale a Drepturilor Omului,  trebuie să acționeze ferm și corespunzător pentru a contribui la promovarea păcii și respectarea valorilor și principiilor pentru care pledează.

Reieșind din Angajamentul privind drepturile omului, adoptat în 2021 și Statutul său, Comitetul Executiv al UEFA trebuie să reevalueze decizia de a permite organizarea meciurilor în regiunile temporar ocupate și să ia în considerare măsuri pentru a asigura respectarea drepturilor omului și integritatea presei, precum și siguranța tuturor participanților la evenimentele sportive.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău