Promo-Lex | Legislația electorală privind organizarea turului al doilea de scrutin, trebuie îmbunătățită

  • 01 Noiembrie 2019 13:10
Promo-Lex | Legislația electorală privind organizarea turului al doilea de scrutin, trebuie îmbunătățită

Legislația electorală privind organizarea turului al doilea de scrutin, trebuie îmbunătățită. La această concluzie a ajuns experții Asociației Promo-LEX, după monitorizarea primelor 10 zile de după turul întâi al alegerilor locale. Promo-LEX a revenit de fapt la o problemă mai veche, sesizată și în campaniile din 2015 și 2018.

La începutul săptămânii, observatorii ENEMO anunțau că mai mulți candidați au revenit în campanie electorală imediat după ziua alegerilor, până la confirmarea rezultatelor de către CEC. Totuși, ei au dreptul să se promoveze politic, însă nu și să cheltuie bani din fondul electoral, declara atunci Maxim Lebedinschi, secretarul Comisiei Electorale Centrale. Potrivit lui Pavel Postică, director de programe la Promo-LEX, legislația trebuie perfecționată pentru că în unele localități, campania poate dura mai puțin decât în altele din cauza renumărării voturilor.

"La moment există doar câteva norme generale care spun că Comisia Electorală Centrală trebuie să organizeze turul 2 de scrutin, dar nu există anumite norme care să zică de când începe acest lucru", a spus Pavel Postică.

Din luna august până în septembrie, Promo-LEX a analizat datele oficiale privind mișcarea internă a populației din 29 de localități și a scos la iveală faptul că au existat cel puțin câte 3 cereri de înregistrare a reședinței sau domiciliului. Chiar dacă CEC a decis în această săptămână că indiferent de schimbările intervenite după primul tur, alegătorii vor vota în turul al doilea conform datelor de la 20 octombrie, acest lucru se pare că nu a oprit migrarea artificială a votanților, mai crede Pavel Postică:

De exemplu, în Sadaclia, Basarabeasca, chiar și după turul întâi de scrutin, au fost înregistrate tocmai 7 cereri de modificare a domiciliului sau a reședinței. După cum vedem, acest mecanism este utilizat, a mai precizat Pavel Postică.

În ziua alegerilor, Promo-LEX va avea observatori pe termen scurt la cele peste 300 de secții de votare din Chișinău și 40 de echipe mobile care vor merge în teritoriu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău