Promo-LEX: În regiunea transnistreană se atestă o înrăutățire a situației privind respectarea drepturilor omului

  • 08 Decembrie 2022 12:23
Promo-LEX: În regiunea transnistreană se atestă o înrăutățire a situației privind respectarea drepturilor omului

Încălcările generate de consecințele invaziei militare ruse în Ucraina, impunitatea și persecutarea activismului civic, sunt doar câteva dintre abuzurile constatate în acest an în regiunea transnistreană, potrivit unui raport în domeniul respectării drepturilor omului, prezentat astăzi de către Asociația Promo-LEX. În stânga Nistrului încă există abuzuri, rețineri ilegale, neacordare de asistență medicală și maltratare, au declarat experții organizației care monitorizează situația în regiunea separatistă, transmite Radio Chișinău.

Drepturile omului au fost plasate pe ultimul rând, deși ar trebui ca acestea să fie primul subiect, care nu se negociază și care trebuie să fie respectat în mod special în regiunea transnistreană, spune avocatul Vadim Vieru, director de  program în cadrul Promo-LEX:

„Războiul din Ucraina a generat și mai multe încălcări a dreptului omului în regiunea transnistreană. Tot ce se întâmplă acum pe segmentul drepturile omului în regiunea transnistreană sub aspectul acțiunii și comportamentul Guvernului este un comportament reactiv și elementul preventiv practic lipsește. Se continuă ca să existe abuzuri, rețineri ilegale, neacordare de asistență medicală și maltratare în regiunea transnistreană. Drepturile omului au fost plasate pe ultimul rând, deși ar trebui ca drepturile omului să fie primul subiect care nu se negociază și care trebuie să fie respectat în mod special în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, a declarat Vadim Vieru.  

Potrivit autorilor Raportului, cea mai recentă piedică în calea apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului a fost interdicția de a depune plângeri și sesizări la instituțiile naționale și internaționale. Potrivit avocatului Promo-Lex, Pavel Cazacu, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană continuă să se agraveze.


„Nu se observă o îmbunătățire a situației drepturile omului, din contra se atestă o înrăutățire a situației din stânga Nistrului, iar acest lucru este cauzat de lipsa accesului pentru jurnaliști și apărătorii drepturilor omului, lipsa monitorizării permanente a situației din stânga Nistrului, dar și din cauza fenomenului impunității. Nimeni nu este responsabilizat și sancționat pentru abuzurile grave care se produc în regiunea transnistreană”, a spus Pavel Cazacu.     

În context, Promo-LEX solicită autorităților Rep. Moldova să dezvolte capacitați de rezolvare a problemelor persoanelor ale căror drepturi au fost încălcate în regiune, să asigure protecție și reabilitare a victimelor regimului separatist, precum și să garanteze accesul liber în stânga Nistrului pentru apărători ai drepturilor omului, avocați și jurnaliști.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:7,2 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău