Promo-LEX, în parteneriat cu Ministerul Justiției, a evaluat spațiile de detenție din Penitenciarul nr. 13

  • 23 Decembrie 2023 11:40
Promo-LEX, în parteneriat cu Ministerul Justiției, a evaluat spațiile de detenție din Penitenciarul nr. 13

Asociația Promo-LEX, în parteneriat cu Ministerul Justiție și Administrația Națională a Penitenciarelor, a realizat o evaluare independentă și exhaustivă a tuturor spațiilor de detenție din Penitenciarul nr.13, în total 175 de celule. Raportul de evaluare a fost prezentat ieri, 22 decembrie 2023, în cadrul unei mese rotunde, la care au participat reprezentanții Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor, administrației Penitenciarului nr.13 și ai Oficiului Avocatului Poporului.

Metodologia de evaluare, elaborată de Asociația Promo-LEX, este una inovatoare, unică și utilizată în premieră în Republica Moldova. Colectarea datelor a presupus observarea directă a fiecărui spațiu de detenție și efectuarea măsurărilor tehnice, efectuate cu ajutorul unui arhitect și a dispozitivelor de măsurare certificate, puse la dispoziție de Oficiul Avocatului Poporului. Evaluarea a fost realizată în baza comparației stării de fapt a spațiilor de detenție în raport cu normele admisibile stabilite în standardele naționale și internaționale. Acest proces a ajutat la identificarea discrepanțelor și a aspectelor care necesită îmbunătățiri în ceea ce privește condițiile de detenție din P13. Pe lângă date sistematizate, raportul de evaluare include și pașapoartele de evaluare pentru fiecare spațiu de detenție monitorizat din P13 (EVA PASS).

Autorul raportului, Dumitru Russu, a mulțumit Ministerului Justiției și Administrației Naționale a Penitenciarelor pentru deschiderea fără precedent, acceptarea constatărilor și recomandărilor Promo-LEX, dar și pentru dorința autentică de a soluționa problemele existente ale sistemului penitenciar. Potrivit lui, printre principalele constatări sunt suprapopularea, capacitatea insuficientă a celulelor, infrastructura depășită și lipsa adaptărilor pentru persoanele cu dizabilități.

În n umele ministrei Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, secretara de stat Nadejda Burciu a reiterat importanța și utilitatea acestui raport pentru viitoarele intervenții cu privire la îmbunătățirea condițiilor de detenție din Penitenciarul nr.13, dar și pentru soluționarea mai multor probleme sistemice cu care se confruntă sistemul penitenciar, inclusiv suprapopularea. Nadejda Burciu a menționat că metodologia de evaluare ar putea fi preluată de către Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru a realiza evaluări similare ale tuturor penitenciarelor din Republica Moldova. Totodată, secretara de stat a propus și crearea unui grup de lucru, la nivelul Ministerului Justiției sau al Administrației Naționale a Penitenciarelor,  care va elabora un plan de acțiune pentru implementarea recomandărilor raportului.

Raportul, inclusiv metodologia, datele, constatările și recomandările acestuia, au fost apreciate și salutate și de către directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falca, și de  către directorul adjunct al Penitenciarului nr. 13, Eugeniu Cornei, prezenți la eveniment. Anatolie Falca a apreciat potențialul datelor raportului și a standardelor indicate cu privire la numeroase aspecte ale condițiilor de detenție pentru intervențiile viitoare în domeniu, inclusiv utilizarea acestora pentru construcția noului penitenciar, dar și în dialogul cu autoritățile centrale și partenerii internaționali.

La rândul său, Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a reamintit despre rapoartele de monitorizare ale Consiliului pentru Prevenirea Torturii (CpPT/NPM Moldova)/OAP și a precizat, că prin cuplarea acestora la Raportul EVA-PASS se conturează o imagine de ansamblu a stării de fapt în instituțiile penitenciare. La fel, a precizat că la recepționarea plângerilor individuale de la deținuți, raportul permite concretizează imediată a situației deținutului. Avocatul Poporului a sugerat considerarea necesității de a disponibiliza raportul nu doar în rândul profesioniștilor de profil. Secretarul general al Oficiului Avocatul Poporului, Vladimir Cojocaru, a menționat că este esențial de a dezagrega deținuții în funcție de statutul juridic a acestora, pentru a vedea care din ei pot fi mutați în alte penitenciare, în scopul amortizării sarcinii excesive puse pe seama Penitenciarului nr. 13.

Raportul și evenimentul au fost realizate cu suportul financiar al Republicii Federale Germania, prin intermediul Ambasadei Republicii Federale Germania la Chișinău (Deutsche Botschaft Chișinău). Opiniile exprimate în Raport și în cadrul evenimentului aparțin autorilor și nu reprezintă opinia Republicii Federale Germania și a Ambasadei Republicii Federale Germania la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău