Promo-LEX | În cadrul campaniilor electorale, discursul de ură în baza criteriului „apartenență politică” este cel mai des întâlnit

  • 03 Noiembrie 2023 11:28
Promo-LEX | În cadrul campaniilor electorale, discursul de ură în baza criteriului „apartenență politică” este cel mai des întâlnit

Apartenența politică și opinia politică devin motiv de denigrare, amenințare, ură și intoleranță. De cele mai multe ori, aceste discursuri afectează nu numai politicienii și politicienele, ci și competitorii electorali, dar și alte grupuri vizate în mod indirect: femeile, persoanele LGBT, persoanele cu dizabilități etc.

Acest tip de discurs reprezintă o amenințare la adresa coeziunii sociale și a proceselor democratice, întrucât afectează încrederea între membrii societății, descurajează grupurile vizate de acest tip de discurs să participe la viața politică și socială și crește riscul apariției conflictelor sociale, arată un comunicat al Promo-LEX.

Este important ca politicienii și politicienele să se angajeze în discuții constructive și să evite discursul de ură, instigarea la discriminare și violență. Iar fiecare persoană, indiferent de rolul pe care îl are în societate, ar fi bine să evalueze critic mesajele publice și electorale și să aibă o atitudine proactivă, exprimându-și dezacordul față de mesajele de ură prin intermediul votului și al activismului civic.

Această ilustrație este ultima din seria „antiexemple” privind discursul de ură în campania electorală.

Credem că prevenirea și combaterea discursului de ură este o responsabilitate colectivă. Fiecare dintre noi contează în efortul de a crea un spațiu public sigur, respectuos și incluziv.

Vă încurajăm să analizați critic discursul public și cel electoral. Să raportați mesajele de ură, instigare la discriminare și violență la Poliție și să vă implicați activ în promovarea drepturilor tuturor persoanelor.

Apreciază și distribuie această postare și contribuie la diseminarea mesajelor de unitate și toleranță în campania electorală.

Materialele de informare sunt realizate de echipa „Ambasadorii schimbării” în cadrul programului PromoTE, parte a Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, implementat de Asociația Promo-LEX, cu suportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău