Promo-LEX: Este un abuz din partea Primăriei interzicerea tractoarelor la protestele din Chișinău

  • 17 August 2020 11:34
Promo-LEX: Este un abuz din partea Primăriei interzicerea tractoarelor la protestele din Chișinău

Asociația Promo-LEX susține că este un abuz din partea Primăriei Chișinău interzicerea aducerii la locul desfășurării întrunirii a vehiculelor și utilajelor agricole.

Astfel, Primăria Chișinău abuzează de prevederile Legii privind întrunirile, făcând referire emiterea Dispoziței nr. 416-d „Cu privire la organizare unei întruniri sub formă de marș din șoseaua Hâncești mun. Chișinău”, care spune că 
  • acceptă desfășurarea întrunirii în perioada 13.08.2020 (ora 18:30) – 18.08.2020 (ora 19.00), organizată de către cetățenii Andrei Dînga și Melente Andrei, în adiacentul Gării de sud a m. Chișinău, cu respectarea prevederilor punctului 6 din Hotărârea nr. 21 din 24.07.2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
  • interzice aducerea la locul desfășurării întrunirii a vehiculelor și utilajelor agricole, care pot genera blocaje ale traseelor, invocând condițiile art. 5 alin. (3). din Legea nr. 26/2008 privind întrunirile.

Totuși, Promo-LEX, subliniează că art. 5 alin 3 al Legii privind întrunirile prevede că administrația publică locală poate închide accesul publicului în anumite locuri publice doar dacă la locul și timpul ales de organizator se desfășoară acțiuni oficiale sau lucrări de reparație.

„Observăm că în perioada 13-18.08.2020, între orele 18:30-19:00 șoseaua Hâncești din mun. Chișinău nu a fost închisă accesului publicului și nici nu a găzduit acțiuni oficiale sau lucrări de reparație.

Menționăm, că Primăria nu are competența de a accepta sau de a refuza desfășurarea unei întruniri publice.

Conform Legii privind întrunirile Primăria m. Chișinău poate doar să ia act de declarația prealabilă depusă de organizatorii întrunirii și să dispună asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea întrunirii.

Interzicerea desfășurării întrunirii sau modificarea condițiilor de desfășurare este de competență instanței de judecată și doar dacă scopurile sau forma de desfășurare a întrunirii preconizate contravin Constituției Republicii Moldova sau pot duce la încălcarea legislației.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:19 %
Vint:7,72 m/s
Mon
14
Tue
17
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău