Promo-LEX, despre protestul „Occupy Guguță” în fața Ambasadei Belarusului: Numărul de carabinieri și polițiști a fost disproporționat de mare, iar înscrisurile grafice nu sunt interzise în R.Moldova

  • 13 August 2020 13:52
Promo-LEX, despre protestul „Occupy Guguță” în fața Ambasadei Belarusului: Numărul de carabinieri și polițiști a fost disproporționat de mare, iar înscrisurile grafice nu sunt interzise în R.Moldova

Pe 11.08.2020, membrii grupului de inițiativă Occupy Guguță au desfășurat o întrunire pașnică în fața Ambasadei Belarus din Chișinău (str. A. Mateevici 83/1) în semn de solidarizare cu protestatarii din Belarus. La întrunire au participat 8 persoane care au afișat pancarte în fața intrării în ambasadă. Pe parcursul întrunirii participanții au scris cu cretă, pe trotuarul din fața ambasadei, mesaje de solidarizare cu protestatarii din Belarus.

La scurt timp după începutul întrunirii, la locul protestului s-au adunat 10 carabinieri și polițiști. Forțele de ordine au cerut în mod repetat participanților să nu scrie cu creta pe trotuar, menționând că ”e suficient că au scris mesaje pe pancarte”. De asemenea, le-au cerut participanților să se deplaseze la 10 metri de sediul ambasadei și să continue întrunirea peste drum, pentru că ambasada ar fi un obiect important. Forțele de ordine au mai cerut participanților să se legitimeze pentru a întocmi lista participanților la întrunire. În tot acest timp, reprezentanții forțelor de ordine s-au aflat în imediata apropiere a participanților. De mai multe ori, reprezentanții forțelor de ordine s-au apropiat de protestatari la mai puțin de 1 metru, chiar dacă participanții i-au rugat să păstreze distanța recomandată în spațiile publice.

După finalizarea întrunirii, unul dintre participanți a fost chemat să se prezinte la sectorul de poliție, unde acesta a fost informat că, prin scrierea mesajelor cu creta pe asfalt a încălcat articolul 181 al Codului Contravențional ”Încălcarea regulilor de asigurare a curățeniei în localitățile urbane și rurale”.

Comentariile Asociației Promo-LEX:

  1. Numărul de 10 carabinieri și polițiști sosiți la locul întrunirii este disproporționat de mare ținând cont de caracterul pașnic al întrunirii și numărului mic de 8 participanți. Numărul mare de forțe de ordine și prezența lor fizică în imediata apropiere a participanților pașnici, au fost de natură să intimideze participanții la întrunire.
  2. În timpul desfășurării întrunirilor, participanții pot utiliza orice mijloace grafice sau sonore de exprimare a ideilor sau atitudinilor. Nu ține de competența forțelor de ordine să se expună asupra oportunității utilizării unuia sau altui mijloc de exprimare. Dreptul de a alege mijloacele de exprimare aparține participanților la întrunire.
  3. Înscrisurile grafice cu creta pe trotuar nu sunt interzise în Republica Moldova – aceasta fiind o formă de exprimare comună, răspândită și acceptată pe larg de societate. Interpretarea înscrisurilor cu cretă pe trotuar ca încălcare a regulilor de asigurare a curățeniei este un abuz.
  4. Întrunirile se pot desfășura în orice loc deschis publicului în afara clădirilor sau în afara altor spații închise accesului liber. Alegerea locului este un drept al participanților. Atât timp cât spațiul public nu este închis accesului public, acolo se pot desfășura întruniri publice. Nu ține de competența forțelor de ordine să indice participanților unde să desfășoare întrunirile publice, mai ales că numărul și comportamentul participanților nu a obstrucționat deplasarea pietonilor pe trotuar.
  5. Legitimarea participanților la întrunire nu este justificată atât timp cât aceștia nu au depășit cadrul legal și pașnic al întrunirii. Întocmirea unei liste a participanților fără motiv, este o ingerință în dreptul la libera întrunire.
  6. Respectarea regulilor de distanțare în locurile publice impuse prin decizia Comisiei Naționale Excepționale de Sănătate Publică, este obligatorie pentru toți. Încălcarea regulilor de distanțare de către forțele de ordine implică un risc de răspândire a COVID-19 și reprezintă un exemplu contraproductiv, în încercarea de a impune respectarea regulilor de către societate.
  7. Concentrarea unui număr mare de Intervenții abuzive la o întrunire pașnică poate fi interpretată ca o încercare de intimidare a participanților și este absolut descalificantă și inacceptabilă din partea reprezentanților forțelor de ordine.

„Recomandăm conducătorilor IGP și IGC să asigure instruirea forțelor din subordine în legătură cu prevederile Legii cu privire la întrunirile publice. Solicităm forțelor de ordine să se abțină pe viitor de la acțiuni care pot perturbă buna desfășurare a întrunirilor, cum ar fi prezența în număr disproporționat de mare la întruniri pașnice, expunerea opiniilor cu privire la formele de exprimare sau mesajele exprimate de participanți, legitimarea inoportună a participanților la întruniri pașnice, solicitarea schimbării locului întrunirii pașnice. Cerem forțelor de ordine să fie prin propriul exemplu un model de respectare a măsurilor de sănătate publică”, se arată în comunicatul Asociației. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău