Promo-LEX, despre alegerile de la Hâncești

  • 16 Martie 2020 08:24
Promo-LEX, despre alegerile de la Hâncești

Parlamentul este unica instituție care putea decide amânarea scrutinului inițiat, precizează Asociația Promo-LEX, care a monitorizat scrutinul de la Hâncești.

Organizația precizează că Legislativul trebuie să intervină legislativ asupra necesității reglementării explicite a mecanismului de suspendare sau amânare a alegerilor, inclusiv, fără a fi necesar de a declara stare de urgență în acest sens.

În opinia Promo-LEX, riscurile iminente de epidemie pot întruni condițiile de circumstanțe care îi pun pe alegători în pericol, respectiv ar putea fi acele cazuri de excepție care ar putea duce la suspendarea votării pe o perioadă anumită. Organizația mai atrage atenția că acestea nu erau circumstanțe neprevăzute pentru ziua alegerilor, ele fiind cunoscute înainte de ziua alegerilor, respectiv autoritățile ar fi trebuit să demonstreze un comportament mai pro activ și să anticipeze eventuale cazuri de îmbolnăvire în ziua alegerilor.

Totuși, sunt apreciate măsurile luate de administrațiile locale și autoritățile electorale pentru prevenirea riscurilor de sănătate pentru alegători pentru membrii organelor electorale. Potrivit observatorilor, membrii birourilor electorale erau dotați cu măști de protecție și cu mănuși, de asemenea la intrare în SV și pe mesele membrilor de birou existau soluții antiseptice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău