Promo-LEX cere structurilor de la Tiraspol să demonstreze că Adrian Glijin este viu

  • 28 Octombrie 2021 13:18
Promo-LEX cere structurilor de la Tiraspol să demonstreze că Adrian Glijin este viu

Asociația Promo-LEX și Vera Glijin, mama lui Adrian Glijin, „răpit și deținut politic de către structurile de la Tiraspol”, cer administrației transnistrene să demonstreze că tânărul este viu.

Într-o conferință de presă la IPN, Vadim Vieru, avocat Promo-LEX, a spus că Adrian Glijin este deținut politic. Se presupune că se află în regiunea transnistreană, fiind răpit și reținut ilegal și de structurile de acolo. Potrivit avocatului, au fost epuizate toate remediile juridice în sensul tragerii la răspundere a persoanelor vinovate. Familia și avocații nu cunosc dacă Adrian Glijin mai este în viață

Avocatul a relatat că Adrian Glijin a fost răpit de cinci persoane necunoscute, care purtau măști, de pe un câmp din apropierea localității Cuzmin, Camenca, care este în stânga Nistrului. S-a întâmplat acum un mai bine de an, la 7 octombrie 2020, în jurul orei 13.00. Familia a fost informată că tânărul este acuzat de trădare de patrie și că se află în custodia așa-numitului serviciu de securitate din Tiraspol. Respectivele structuri au percheziționat domiciliul mamei lui Andrei și au confiscat bunuri personale.
 
Potrivit lui Vadim Vieru, dosarul este unul politic. Administrația de la Tiraspol îl folosește pe Adrian Glijin ca monedă de schimb pe un alt dosar, al unui milițian care a torturat cetățenii Republicii Moldova și care actualmente se află în detenție, condamnat prin sentință definitivă.

Familia lui Adrian nu cunoaște dacă tânărul este în viață. De mai bine de un an, mama nu a putut să-și vadă feciorul. Potrivit avocatului, acest caz demonstrează încălcarea oricăror limite omenești și legale de către administrația de la Tiraspol în raport cu deținuții politici, așa cum este Adrian Glijin.

Avocatul spune că a fost expediată și o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și mai există și o cauză penală pornită de Procuratura Republicii Moldova.

Promo-LEX solicită tuturor subiecților, inclusiv din formatul „5+2”, autorităților constituționale, dar și Federației Ruse, să se implice și să demonstreze, la această etapă, că Adrian Glijin este viu. „Nu vom ceda până vor obține informații veridice despre starea lui Adrian și vom lupta până la final pentru eliberarea lui, pentru că nu are nicio vină și se află în custodia unor autorități nerecunoscute, în statutul de deținut politic”, a declarat Vadim Vieru.

Mama lui Adrian Glijin, Vera Glijin, spune că i s-a comunicat doar că fiul ar fi deținut Izolatorul nr.3 din Tiraspol.  „Este inuman de a ține o mamă atâta vreme (în neștire). Sunt decisă să merg până la capăt, să-mi văd feciorul, să-l văd alături de familie”. Vera Glijin a îndemnat societatea să o susțină în demersul său, ca dreptatea să iasă suprafață.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău