Promo-Lex | Candidații la funcția de președinte al R. Moldova nu au raportat cheltuieli de peste 800 de mii de lei, în doar prima săptămână de campanie electorală

  • 15 Octombrie 2020 12:10
Promo-Lex | Candidații la funcția de președinte al R. Moldova nu au raportat cheltuieli de peste 800 de mii de lei, în doar prima săptămână de campanie electorală

Candidații la funcția de președinte al Rep. Moldova nu au raportat cheltuieli de peste 800 de mii de lei, în doar prima săptămână de campanie electorală, perioadă în care au fost înregistrate mai multe cazuri de utilizare a resurselor administrative și de promovare a discursului de ură. Acestea sunt principalele concluzii ale raportului Nr. 4 al Misiunii de Observare a alegerilor, prezentat astăzi de Asociația Promo-Lex.

Misiunea de Observare a alegerilor a Asociației Promo-Lex a înregistrat mai multe carențe legislative. Una dintre acestea ține de faptul că băncile pot refuza candidaților deschiderea contului electoral, deși legislația îi obligă să aibă un asemenea cont. În această situație s-a pomenit candidata Partidului Șor, Violeta Ivanov.

De asemenea, șeful Misiunii, Pavel Postică a atras atenția la implicarea în campanie, în favoarea unor candidați, a partidelor care oficial nu s-au înregistrat în calitate de concurenți. În această campanie candidatul independent Igor Dodon se bucură de susținerea Partidului Socialiștilor.

De asemenea, observatorii au reclamat și cazuri de utilizare a resurselor administrative, inclusiv de Hramul Chișinăului. Șeful Misiunii de Observare, Pavel Postică.

A fost sărbătorit Hramul municipiului Chișinău și noi am avut situații destul de sensibile, care pot fi calificate atât utilizarea resurselor administrative în favoarea unui concurrent, fiind vorba de Igor Dodon, cât și de încălcarea regulilor sanitar-epidemiologice dispuse de aceleași administrații publice centrale și locale. Avem de a face și cu implicarea deschisă, prin transfer, a cultelor în campanie, în favoarea unui singur concurent electoral, a spus Pavel Postică.

Potrivit raportului, șase candidați au avut cheltuieli de peste 800 de mii de lei pe care nu le-au raportat. Cele mai multe – peste 474 de mii, le-a avut Igor Dodon, urmat de Andrei Năstase și Violeta Ivanov, cu peste 100 de mii de lei fiecare, Maia Sandu, Renato Usatîi și Tudor Deliu cu sume între 20 și 67 de mii de lei nedeclarate. Potrivit Promo-Lex, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă nu ar fi avut cheltuieli nedeclarate.

O situație îngrijorătoare pentru autori este legată de organizarea votării pentru cetățenii din stânga Nistrului, în condițiile în care în unele localități se încearcă blocarea deschiderii secțiilor pe teritoriul lor. Pavel Postică.

Misiunea Promo-Lex atrage atenția că în acest an, din cauza situației pandemice, numărul de observatori la alegeri este mai mic decât la scrutinele precedente. Până în prezent au fost acreditați doar ceva mai mult de o mie de observatori, dintre care 121 internaționali.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău