Promo-LEX | Aresturile preventive pun în pericol viețile omenești
-
20 Aprilie 2018 15:05
Utilizarea excesivă și nejustificată a arestului preventiv, dar și problema asigurării asistenței medicale în penitenciare, continuă a fi probleme extrem grave în Republica Moldova. În țară se folosește excesiv măsura arestării preventive, deși legislația prevede și măsuri alternative, nu mai puțin eficiente.
E constarea făcută de către experții Asociației Promo-LEX, care au prezentat vineri, 20 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă, cazul reclamantului Serghei Cosovan, care dezvăluie mai multe probleme existente de foarte mult timp, atât în sistemul judiciar, cât și în sistemul penitenciar, transmite IPN.
Experții asociației spun că la 29 martie curent, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat de urgență plângerea lui Serghei Cosovan, depusă de Asociația Promo-LEX la 20 martie. Totodată, Curtea a dispus examinarea în mod prioritar a cauzei date, ulterior a propus Guvernului Moldovei să prezinte observațiile sale față de plângerea înaintată. Curtea a formulat întrebări cu privire la modul în care s-a dispus arestarea preventivă a persoanei și dacă persoanei i-a fost acordată asistența medicală potrivită.
Potrivit Promo-LEX, Serghei Cosovan, fiind deținut în arest preventiv, riscă să moară în penitenciar, întrucât bărbatul suferă de ciroză hepatică în faza terminală. Deși aceste maladii serioase sunt confirmate documentar, din 28 septembrie 2017, arestul preventiv este în continuu prelungit de către instanță. Totodată, în pofida maladiilor grave confirmate, autoritățile nu dau dovadă de diligență sporită în a-i slava viața.
Experții asociației menționează că de aici reiese faptul că utilizarea excesivă și nejustificată a arestului preventiv, dar și problema asigurării asistenței medicale în penitenciare, continuă a fi probleme extrem grave în Republica Moldova. Potrivit Promo-LEX, circa 90% din demersurile privind aplicarea arestului preventiv a procurorilor sunt acceptate de instanțe. Aproape aceeași rată de acceptare este înregistrată și în privința demersurilor de prelungire a măsurii de arest preventiv. În opinia experților, practica aplicării arestului continuu este lipsit de un cadru legal care ar asigura asistența medicală corespunzătoare persoanelor ajunse în detenție.
Asociația mai face referire la informațiile furnizate de Departamentul Instituții Penitenciare, potrivit cărora, sistemul penitenciar suferă de insuficiență de cadre medicale în raport cu numărul de persoane deținute în penitenciare. În instituțiile penitenciare din țară sunt aproape opt mii de deținuți, iar numărul lucrătorilor medicale este puțin peste două sute.