Promo-LEX | Activitățile de apărare a drepturilor omului din Transnistria au deranjat autoritățile separatiste

  • 13 Aprilie 2017 13:50
0%
00:00:00
00:00:00

În regiunea transnistreană, acțiunile ce țin de apărarea drepturilor omului sunt tratate ca un atac la așa-zisa ”statalitate” a regiunii, iar Tiraspolul refuză să discute acest subiect, spunând că este vorba despre o problemă internă. Acestea sunt câteva dintre concluziile membrilor Asociației Promo-LEX, care nu au acces în regiunea separatistă.

De mai bine de doi ani, accesul în regiunea transnistreană pentru apărătorii drepturilor omului rămâne îngrădit. Președintele Promo-LEX, Ion Manole, spune că așa numitul minister al securității de stat din Tiraspol, fostul KGB, a intentat dosare penale pe numele membrilor Asociației, fără a explica însă motivele care stau la baza acestor acțiuni.

„În decembrie 2015, unui coleg de-al nostru i-a fost interzis accesul în regiune când se deplasa spre beneficiarii noștri. La 17 aprilie 2015, a fost publicată informația în care se anunța că împotriva noastră au fost deschise dosare penale Nu cunoaștem nici câte dosare sunt, nici câte persoane sunt acuzate, nu ni s-a comunicat nici care sunt acuzațiile aduse”, a declarat Ion Manole.

Membrii asociației Promo-LEX spun că activitățile de apărare a drepturilor omului din regiunea transnistreană au deranjat așa-zisele autorități de la Tiraspol. Iar colegii și partenerii din regiune ai asociației au fost intimidați de către autorități. 

„Nu avem avocați din regiune care să ne asiste, avocații noștri nu sunt admiși acolo ca să ne apere interesele. Suntem în fața unui blocaj informațional”, a declarat avocata Promo-LEX, Nicoleta Hriplivîi.

Reprezentanții Promo-LEX atenționează că drepturile omului rămân slab reprezentate în regiunea transnistreană. Nu sunt mecanisme sau instituții capabile să monitorizeze respectarea drepturilor omului și există un risc sporit de înrăutățire a situației și risc de abuzuri din partea administrației de la Tiraspol. 

„De 25 de ani în regiunea transnistreană nu există societate civilă, care ar fi capabilă să monitorizeze situația drepturilor omului, regimul controlează orice pas. Administrația de la Tiraspol consideră probleme legate de drepturile omului ca niște probleme politice. Nu am putut fi prezenți în regiune pentru a discuta cu victimele, pentru a monitoriza anumite cazuri, iar monitorizarea de la distanță nu este eficientă. În această regiune care este închisă nu putem să apărăm drepturile omului”, a declarat președintele Promo-LEX, Ion Manole.

Apărătorii drepturilor omului solicită autorităților Republicii Moldova să includă pe agenda ședințelor în formatul „5+2” chestiunea privind stoparea amenințărilor KGB la adresa Asociației. Aceștia îi cer și președintelui Igor Dodon să abordeze în discuțiile sale cu liderul administrației de la Tiraspol, subiectul liberului acces al membrilor Promo-LEX în regiunea transnistreană. Membrii Asociației mai cer și autorităților nerecunoscute de la Tiraspol să ridice așa-numita interdicție și să ofere informații despre dosarele penale inițiate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
4
Mon
3
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău