Promo-LEX a prezentat primul Raport de monitorizare a scrutinului local general din 5 noiembrie
-
05 Septembrie 2023 14:22
Alegerile locale generale din anul 2023 vor fi influențate de mai mulți factori, printre care: scoaterea în premieră a unui partid politic, starea de urgență prelungită, cauzată de războiul din Ucraina, modificările la Codul Electoral în conformitate cu angajamentele asumate de autorități în contextul obținerii statului de țară candidat la UE. Astăzi a fost lansată Misiunea de observare Promo-LEX a alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023 și prezentarea Raportului nr. 1 al Misiunii, transmite Radio Chișinău.
Directorul de Program Promo LEX, Nicolae Panfil a declarat în conferința de Lansare a Misiunii de observare că „foarte multe lucruri s-au schimbat” în situația social-politică din R. Moldova. Alegerile locale generale din acest an vor fi un test de credibilitate pentru partidele parlamentare în primul rând, a precizat Directorul de Program Promo LEX, Nicolae Panfil.
„Cu puțin timp înainte de începutul perioadei electorale, curtea constituțională pentru prima dată în istoria Rep. Moldova a declarat neconstituțională un partid politic. Este vorba de partidul ȘOR. De asemenea, obținerea la 23 iunie a statutului de țară candidată la aderarea la UE este un element important al contextului social politic din țara noastră. În acest sens avem inclusiv acel angajament, numărul doi, care va viza reforma electorală, în total fiind 9 angajamente pe care autoritățile încearcă să le implementeze în prezent, acest lucru la fel creează un impact asupra alegerilor locale generale. Trebuie să amintim că avem o falie și în aspectul geopolitic, dar această falie pare să fie îngroșată și de războiul de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei, iar contextul de securitate și-a lăsat o amprentă asupra Rep. Moldova, suntem într-o stare de urgență care deja a fost prelungită de opt ori”, a spus Nicolae Panfil.
Totodată, directorul PROMO-LEX Nicolae Panfil, observă că, la fel ca și în anii precedenți, persistă problema traseismului politic, sau de racolare a aleșilor locali:
„Un aspect important în contextul social politic este și evoluția apartenenței politice a aleșilor locali. Tendința și problema cronică de traseism politic sau de racolare a aleșilor locali persistă și în această perioadă electorală. Au fost mai multe învinuiri expuse în spațiul public de racolare a aleșilor locali. Spre exemplu, acuzații din partea PLD în adresa PAS, sau învinuirile partidului PSDE la adresa PCDM și a PAS, sau a partidelor Socialiștilor n adresa lui Ilan ȘOR. Toate acestea ne dorim noi sau nu, creează un context care influențează asupra modului în care se desfășoară deja perioada electorală, iar ulterior și agitația propriu-zisă”, a menționat Nicolae Panfil.
La alegerile locale generale din 5 noiembrie urmează să fie aleși 898 de primari și peste 11 mii de consilieri locali, precum și 1.086 de consilieri raionali sau municipali.