Promo-Lex a informat Comisia de anchetă despre alte constatări privind finanțarea partidelor

  • 12 Noiembrie 2018 18:46
Promo-Lex a informat Comisia de anchetă despre alte constatări privind finanțarea partidelor

Asociația Promo-Lex, ai căror reprezentanți au fost audiați astăzi de Comisia de anchetă privind presupusa finanțare a partidelor politice de Fundația „Dialog deschis”, susține că monitorizarea făcută de experții asociației nu conține nicio informație despre acest caz. În schimb, într-o notă informativă adresată comisiei și care a fost plasată și pe pagina web a organizației, sunt relevate alte constatări privind imixtiunea organizațiilor necomerciale în activitatea politică a partidelor.

În special, Promo-Lex, care de mai mulți ani monitorizează procesul electoral și corectitudinea finanțării partidelor politice, a informat despre activitatea unor fundații de binefacere, fondate de lideri politici sau persoane apropiate acestora. În mod expres, Promo-Lex se referă la fundațiile patronate de soția președintelui Igor Dodon, de liderul PDM Vlad Plahotniuc, de fostul primar de Bălți Renato Usatîi, sau o asociație apropiată primarului de Orhei, Ilan Șor.

Potrivit experților, doar în prima jumătate a acestui an, aceste fundații au organizat activități cu eventual impact electoral în valoare de aproape 2,5 milioane de lei.

În aceeași notă informativă, Promo-Lex atrage atenția asupra unui șir de lacune legislative ce țin de finanțarea partidelor politice. Printre acestea se numără modul distorsionat de raportare a cheltuielilor pentru deplasări, organizarea concertelor ca formă de corupere a alegătorilor, interdicția impusă cetățenilor care muncesc peste hotare de a susține financiar partidele, etc.

Amintim că reprezentanții Asociației au fost audiați la ultima ședință a comisiei parlamentare de anchetă privind Fundația „Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska. Președintele comisiei de anchetă, democratul Igor Vremea, a declarat că există informații care denotă implicarea în viața politică din Republica Moldova a Fundației poloneze Dialog Deschis. Pe de altă parte, liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și, respectiv, Andrei Năstase, ale căror formațiuni au fost vizate în anchetă, au calificat activitatea comisiei drept o „farsă”. Ei au fost chemați la audieri, dar au refuzat să participe la  o ședință cu ușile închise și au cerut ca audierile să se desfășoare în prezența presei.

Comisia a fost creată la începutul lunii octombrie, la inițiativa unui grup de deputați PDM, care au cerut investigarea legăturilor dintre activista de origine ucraineană Ludmila Kozlowska, fondatoarea Fundației Dialog Deschis, și partidele politice de opoziție PAS și Platforma DA.

Comisia de anchetă urmează să prezinte un raport în plenul Parlamentului și să vină cu recomandări. Din comisie fac parte doar deputați ai majorității parlamentare și socialiști, celelalte grupuri parlamentare refuzând să participe la activitatea acesteia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău