Promo-Lex: În campania electorală sunt utilizate resurse administrative

  • 06 Noiembrie 2014 14:14
Promo-Lex: În campania electorală sunt utilizate resurse administrative

Principala problemă a alegerilor parlamentare din 30 noiembrie ține de finanțarea campaniei electorale, este concluzia Asociației Promo-Lex care monitorizează desfășurarea și organizarea scrutinului.

Experții au constata și alte abateri, cum ar fi utilizarea resurselor administrative sau deficiențe ale procedurilor de organizare a alegerilor. 

Monitorii Asociației Promo-Lex au înregistrat 18 cazuri de utilizare a resurselor administrative de reprezentanți ia trei partide parlamentare, precum și cazuri de cadouri electorale. În același timp, Promo-Lex a remarcat faptul că  există deficiențe și în ceea ce privește implementarea Registrului alegătorului și a criticat deschiderea cu întârziere a secțiilor de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului, dar și modul în care a fost luată decizia de deschidere a secțiilor de votare peste hotare. În opinia PromoLex, de acest lucru ar trebui să se ocupe Comisia Electorală Centrală și nu Guvernul. Totuși, principala problemă ține de finanțarea campaniei, a declarat șeful efortului de monitorizare Pavel Postică.

”Finanțarea campaniilor electorale rămâne, din punctul nostru de vedere, principala problemă a alegerilor parlamentare din 2014. Cel puțin până la momentul de față suntem în situația în care o bună parte din concurenții electorali nu sunt foarte tarnsparenți la capitolul financiar”, a menționat Pavel Postică.

Expertul financiar al Asociației, Cornelia Călin, a declarat că majoritatea partidelor ascund anumite cheltuieli electorale, care doar în primele două săptămâni depășesc cu mult un milion de lei.

”Niciun concurent electoral nu a declarat cheltuieli pentru serviile aferente sediilor, niciun concurent electoral nu a declarat cheltuieli la capitolul comunicații, dar toată lumea utilizează telefoanele mobile. Doar trei din cei 15 concurenți electorali au declarat cheltuieli de transport”, susține Cornelia Călin

Secretarul Comisiei Electorale Centrale, Andrei Volintir susține că atât concurenții electorali, cât și alte persoane interesate se pot adresa la CEC în cazul în care depistează  nereguli în rapoartele financiare. Concurenții electorali care comit fraude pot fi sancționați, potrivit lui Andrei Volintir.

”În astfel de situații va fi documentat cazul de Procuratură sau de către Inspectoratul General de Poliție. Se va intrumenta un dosar penal privind falsul în declarații. Dacă se va dovedi în urma acestor verificări, în urma acestui dosar o legătură cauzală între falsul respectiv și acțiunile concurentului atunci evident că poate fi tras la răspundere”, a declarat Andrei Volintir.

Amintim că partidele politice pot cheltui până la 55 de milioane de lei în această campanie, iar cele care vor depăși această sumă riscă să fie retrase din cursa electorală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău