Promisiunile lui Dodon până la Anul Nou (Revista presei)

  • 15 Decembrie 2016 09:20
Promisiunile lui Dodon până la Anul Nou (Revista presei)

Revista presei din 15 decembrie 2015

Promisiunile lui Dodon până la Anul Nou: Șalaru - demis și Băsescu - lăsat fără cetățenia R.Moldova!, titrează portalul Deschide.md. Dodon a declarat la postul NTV că va depune chiar de săptămâna viitoare o cerere privind retragerea cetățeniei lui Băsescu. La aceeași emisiune, noul președinte a spus că până la Anul Nou, Anatol Șalaru nu va mai deține funcția de ministru al Apărării. Acesta a mai menționat că demiterea lui Șalaru este primul lucru care îl va face după învestirea sa oficială. Totodată, acesta a declarat că se va ține de promisiune și în cazul interzicerii unionismului.

Vasile Gârneț observă în Adevărul că în Moldova câteodată lucrurile se potrivesc perfect, dar nu așa cum am dori mulți dintre noi. Igor Dodon a fost confirmat de Curtea Constituțională ca președinte al R. Moldova, iar Anatol Șalaru, ministrul Apărării, a rămas fără sprijinul politic al Partidului Liberal, ceea ce înseamnă că una dintre dorințele fierbinți ale noului președinte – demiterea lui Șalaru (un pro-NATO, un unionist și-un „antirus” convins) – se va împlini. Potrivit editoriaslistului, soarta lui Anatol Șalaru depinde de interesele Coordonatorului, doar el va decide dacă Mihai Ghimpu și partidul său va mai conta în viitoarele sale scheme și construcții politice. Ceea ce avem acum ca imagine este că Dodon, chiar înainte de a fi depus jurământul ca președinte, obține o primă satisfacție, înlăturând un ministru care cocheta cu NATO, pleda pentru Unire și avea puseuri „antirusești”.

Analistul politic Iulian Chifu afirmă că a sacrifica singurul vector de imagine din niște rațiuni egoiste și individualiste e deja un rateu politic major, astfel comentează analistul retragerea sprijinului politic lui Anatol Șalaru. Unicul ministru al PL cu vizibilitate și relevanță, cu un minister extrem de important pentru integrarea euro-atlantică, după autor. În opinia lui Iulian Chifu, poate chestiunea cea mai complicată, e faptul că Mihai Ghimpu moare urât, din punct de vedere politic. Se sinucide. E ultimul mohican care se mai agață de o funcție efemeră, topind și ultimele procente ale partidului său din ambiție. Cea mai simplă formulă de suicid pentru un lider politic este aceea de a nu-și asuma înfrângerile în campaniile electorale sau proiectele politice de care își leagă soarta.

Adevărul remacă apelul Președintelui Platoformei DA, Andrei Năstase, făcut ieri către membrii Partidului Liberal. În contextul tensiunilor și învinuirilor reciproce între Mihai Ghimpu și Anatol Șalaru, Năstase îndeamnă „adevărații liberali” să-i lase pe aceștia și să facă front comun cu el, în lupta pentru obținerea unui procuror independent și justiție funcțională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău