Promisiuni electorale: Lichidarea CNA, pușcărie pentru corupție și scoaterea partidului „Șor” în afara legii

  • 22 Iunie 2021 08:10
Promisiuni electorale: Lichidarea CNA, pușcărie pentru corupție și scoaterea partidului „Șor” în afara legii

Bătălia pentru fotoliul de deputat se întețește. În timpul primei dezbateri electorale de la ProTV Chișinău, reprezentanții concurenților electorali s-au întrecut în promisiuni și au pasat de la unul la altul responsabilitatea pentru situația în care se află Republica Moldova, notează IPN.

Lupta cu corupția va fi prioritatea Blocului Electoral „Renato Usatîi” în eventualitatea în care entitatea politică va trece pragul de 7%. Formațiunea vine și cu un plan de reformare a adminstrației publice locale.

„Vom lichida Centrul Național Anticorupție, care a devenit un cuib de corupție, vom refoma SIS-ul și vom crea Biroul Național de Investigații pe modelul Mossad din Israel, care se va ocupa de marii corupți, motanii grași. Vom lichida consiliile raionale – nu raioanele, ca forma administrativ-teritorială – entități care doar consumă bani publici și reprezintă un impediment în dezvoltarea localităților, pentru că se distribuie banii publici pe criterii politice. Noi propunem distribuirea banilor în funcție de numărul de locuitori și suprafața localității”, a spus Ilian Cașu, reprezentantul concurentului electoral Blocul Electoral „Renato Usatîi” în cadrul dezbaterilor electorale „Te votezi la ProTV”.

Lupta cu corupția este în topul priorităților și pentru fomațiunea PACE. „Eu odată ce am pășit în politică, mi-am făcut public cazierul juridic. În toată activitatea de 20 de ani nu am fost niciodată cercetat penal, n-am fost atras niciodată nici măcar la răspundere administrativă. Pentru orice persoană care are statut public și a comis o infracțiune de corupție pedeapsa va fi doar pușcăria și doar confiscarea averii”, a spus Gheorghe Cavcaliuc, liderul PACE.

În timpul dezbaterilor, reprezentantul partidului „Acțiunii Comune – Congresul Civic” a dat asigurări că în viitorul Parlament formațiunea sa nu va pactiza niciodată cu partidul politic „Șor”. „În viitorul Parlament vom fi gata să cooperăm cu orice deputat care va accepta planul nostru de acțiuni. Există doar un sigur partid care trebuie scos în afara legii, partidul Șor. Este un partid care a participat la furtul miliardului și care duce la degradarea țării, cu aceștia niciodată nu ne vom alia”, a spus ex-deputatul Iurie Muntean.

Dezbaterile electorale „Te votezi la ProTV” sunt realizate de postul de televiziune ProTV Chișinău, în colaborare cu Asociația Promo-LEX, Radio Europa Liberă Moldova, portalul Anticorupție.md, publicația online NewsMaker, Agenția de Presă IPN și portalul Privesc.eu.


Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău