Proiectul Twinning, finanțat de Uniunea Europeană, finalizat cu succes

  • 13 Noiembrie 2019 16:22
Proiectul Twinning, finanțat de Uniunea Europeană, finalizat cu succes

Proiectul Twinning ”Suport în modernizarea Serviciului Vamal al Republicii Moldova în conformitate cu cerințele Acordului de Asociere”, lansat pe 23 septembrie 2017 și implementat pe parcursul a 2 ani de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova, în parteneriat cu Departamentul Vamal de pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Lituania și Agenția Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene, a ajuns la final.

Potrivit unui comunicat al Guvernului,   Obiectivul general  al proiectului a fost de a sprijini Republica Moldova în îndeplinirea obligațiunilor sale în temeiul Acordului de Asociere RM-UE. 

Evenimentul oficial de încheiere a proiectului, desfășurat astăzi, 13 noiembrie, a reunit demnitari de nivel înalt, ambasadori ai statelor membre UE, oficiali din cadrul Serviciului Vamal, reprezentanți ai Departamentului Vamal de pe lângă Ministerul Finanțelor al Republicii Lituania și Agenției Vămilor și Monopolului a Republicii Italiene, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri și experți.


Proiectul și-a propus să sprijine Serviciul Vamal în pregătirea pentru  aderarea la Convenția privind regimul de tranzit comun și Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri, prin implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) la nivel național.

Asistența oferită în acest domeniu de către experții lituanieni a vizat elaborarea unui nou cadru legislativ necesar pentru testarea pilot și aplicarea, la nivel național, a sistemului de tranzit comun în Republica Moldova, elaborarea specificațiilor pentru NCTS, care să fie compatibile cu sistemul de tranzit național, donația soft-ului de tranzit național aplicat în Lituania, consolidarea capacităților etc. Este de menționat că aderarea Republicii Moldova la cele două Convenții, după finalizarea tuturor pregătirilor necesare, ar reprezenta un pas important în direcția integrării europene. Totodată, implementarea practică a sistemului de tranzit comun, inclusiv prin utilizarea NCTS, ar contribui la modernizarea și eficientizarea procedurilor de tranzit aplicate în țara noastră, dar și la facilitarea comerțului între Moldova, țările UE și alte state care aplică regimul de tranzit comun (de exemplu: Elveția, Norvegia, Turcia, țările din Balcanii de Vest), creând condiții mai facile pentru exporturile moldovenești de mărfuri în UE.

Pe de altă parte, experții italieni au oferit asistență semnificativă în procesul de pregătire pentru implementarea Ghișeului Unic în domeniul vamal. Sistemul Ghișeului Unic va asigura aplicarea unor controale mai eficiente din partea Serviciului Vamal al Republicii Moldova. Prin urmare, schimbul de informații va asigura, în viitor, o transparență și integritate sporită a administrațiilor publice și vor aduce beneficii sectorului economic, toate acestea fiind în conformitate cu cerințele europene.

De asemenea, în cadrul proiectului Twinning, o atenție sporită a fost acordată atât armonizării legislației vamale naționale cu cea comunitară, cât și consolidării capacităților funcționarilor vamali în elaborarea instrucțiunilor și procedurilor interne necesare, preluând cele mai bune practici europene, se mai spune în comunicat.

Printre principalele rezultate ale proiectului se numără instruirea angajaților, schimbul de experiență cu experți străini, realizarea studiilor de impact și a altor evaluări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:1 m/s
Fri
23
Sat
24
Sun
24
Mon
15
Tue
17

Curs oficial BNM 09 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4776 -0.0528
USD 17.2651 -0.0537
RON 4.0238 -0.0118
UAH 0.6398 -0.0036
RUB 0.2426 0.0018
Arhivă Radio Chișinău