Proiectul Strategiei Securității Naționale, aprobat în ședința Executivului. Recean: cele mai mari amenințări sunt Kremlinul și corupția
-
13 Decembrie 2023 13:07
Proiectul Strategiei Securității Naționale, elaborat de Președinția R. Moldova, a fost aprobat astăzi, de Cabinetul de Miniștri, informează Radio Chișinău. Modernizarea sistemului național de apărare, creșterea rezilienței la amenințările hibride, întărirea instituțiilor și consolidarea mecanismelor de combatere a corupției sunt principalele obiective a acestui proiect, care va asigura un nivel înalt și adecvat de securitate, a declarat ministru de Interne, Adrian Efros, în ședința de Guvern.
Ministrul de Interne, Adrian Efros, care a prezentat proiectul, a evidențiat amenințările actuale asupra Rep. Moldova, inclusiv cele generate de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, cu impact grav asupra securității naționale în domenii precum cel economic, financiar și energetic.
„Prin avizul Guvernului se reconfirmă imperativitatea și condițiile care justifică aprobarea unei noi strategii de securitatea națională a Rep. Moldova capabilă să răspundă actualilor amenințări, riscuri și vulnerabilități de securitate generate inclusiv de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, cu implicații grave și fără precedent asupra securității naționale, inclusiv pe domeniile: economic, financiar, energetic și cel al ordinii publice. Scopul noii strategii de securitate națională urmărește consolidarea resurselor și a eforturilor interinstituționale inclusiv prin fortificarea mecanismelor de combatere a corupției necesare pentru protejarea intereselor statului și a cetățenilor Rep. Moldova”, a declarat Adrian Efros.
În context, premierul Dorin Recean a subliniat importanța proiectului, identificând cele două mari amenințări la adresa securității naționale.
„Este un proiect important și am să reiterez încă odată două cele mai mari amenințări la securitatea națională a Rep. Moldova, acestea sunt Kremlinul și corupția de aici, din Rep. Moldova”, a punctat Dorin Recean.
De asemenea, Guvernul a avizat proiectul Concepției de comunicare strategică și contracarare a dezinformării, a acțiunilor de manipulare a informației și ingerințelor străine pentru anii 2024-2028 care urmează să fie aprobat de către Parlament.
Potrivit autorităților, Rep. Moldova depune în prezent eforturi maxime pentru contracararea războiului informațional și este necesar de implementat soluții juridice adecvate privind multiplicarea mecanismelor legate de protecție a instituțiilor statului și a cetățenilor.