Proiectul Strategiei securității naționale a R. Moldova urmează să fie aprobat de Cabinetul de Miniștri
-
12 Decembrie 2023 17:42
Strategia de securitate națională a Republicii Moldova a fost elaborată de Președinție, în contextul geopolitic actual, instabil și imprevizibil. Mâine, 13 decembrie, Executivul urmează să o aprobe, figurând pe lista proiectelor de acte normative care vor fi supuse votului, informează Radio Chișinău.
Documentul are drept obiective creșterea capacității statului de a preveni și de a contracara riscurile la adresa securității naționale, precum și de a asigura procesul de integrare europeană.
Războiul Federației Ruse în Ucraina are implicații grave asupra securității naționale a Republicii Moldova, inclusiv în domeniile economic, financiar, energetic și al ordinii publice. Documentul conține viziunea strategică pe șase ani, definește clar obiectivele și principiile de securitate. Totodată, strategia stabilește metodele și direcțiile de acțiune în domeniile de securitate.
Printre obiectivele de securitate incluse în document se regăsesc dezvoltarea și modernizarea sistemului național de apărare; creșterea rezilienței naționale la amenințările hibride; întărirea instituțiilor și consolidarea mecanismelor de combatere a corupției; reintegrarea pașnică a regiunii transnistrene etc.
În contextul celor expuse, remarcăm că, potrivit notei informative, necesitatea elaborării proiectului Strategiei securității naționale este condiționată de schimbările semnificative ale mediului geopolitic, caracterizat de dinamism, instabilitate și imprevizibilitate. Totodată, autorul proiectului menționează că în contextul actual de securitate, marcat de războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, cu implicații grave asupra securității naționale a Republicii Moldova, inclusiv în domeniile economic, financiar, energetic și ordinii publice, se impune aprobarea unei noi strategii de securitate care va orienta autoritățile statului, consolidând viziunea comună asupra securității naționale, dar și eforturile interinstituționale pentru contracararea amenințărilor, riscurilor și vulnerabilităților de securitate.