Proiectul propus de MEI în privința obținerii cetățeniei R.Moldova prin investiție

  • 20 Februarie 2020 09:48
Proiectul propus de MEI în privința obținerii cetățeniei R.Moldova prin investiție

Moratoriul privind recepționarea cererilor noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție ar putea să nu mai fie prelungit, ci instituit repetat. Măsura este prevăzută de un proiect de lege elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, informează Bizlaw.md.

Documentul prevede instituirea unui moratoriu repetat, pentru o perioadă de 4 luni, asupra recepționării cererilor noi de dobândirea cetățeniei Republicii Moldova în condițiile art.17 alin.(11) și (12) din Legea cetățeniei, notează sursa citată.

Ca și în cazul moratoriului stabilit anterior și prelungit de mai multe ori, proiectul prevede dreptul Guvernului de a decide privitor la prelungirea moratoriului pentru o perioadă de cel mult 2 luni.

Cererile privind dobândirea cetățeniei moldovenești prin investiție, depuse până la data intrării în vigoare a primului moratoriu, vor fi examinate în modul stabilit de Guvern. Totodată, termenul contractelor agenților acreditați în cadrul Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, semnate pentru anul 2019, se va prelungi cu o perioadă egală perioadei moratoriului, fără achitarea taxei.

Potrivit autorului proiectului, moratoriul repetat este necesar pentru examinarea multiaspectuală a subiectului si luarea unei decizii finale cu privire la Programul de dobîndire a cetățeniei prin investiție. Asta după ce, ultima Hotărâre de Guvern cu privire la prelungirea moratoriului până în februarie 2020, stabilea că până la acest termen, autoritățile urmau să adopte o decizie finală cu privire la Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție.

Cu privire la acest aspect, Ministerul Economiei menționează că Ministerul Afacerilor Interne, Biroul Migrație si Azil, Centru Național Anticorupție, Serviciul de Informații si Securitate si Serviciul Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor, au elaborat conform competențelor, în baza datelor concludente de care dispun, rapoarte de evaluare a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție din punct de vedere al riscurilor pentru ordinea publică si securitatea statului, al corupției si spălării banilor, fără a oferi alte detalii.

Amintim că, primul moratoriu privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit la data de 31 iulie pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august. Ulterior, acesta a fost prelungit de câteva ori, ultimul termen expirând la 20 februarie curent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău