Proiectul privind suspendarea posibilității reducerii pedepsei condamnaților aflați în condiții precare de detenție, examinat astăzi în Parlament

  • 06 Martie 2020 10:09
Proiectul privind suspendarea posibilității reducerii pedepsei condamnaților aflați în condiții precare de detenție, examinat astăzi în Parlament

Parlamentul va examina astăzi un proiect de lege care prevede suspendarea posibilității reducerii pedepsei condamnaților aflați în condiții precare de detenție.

Inițiativa mai stabilește că până la 1 septembrie, Guvernul va prezenta Parlamentului un proiect de lege privind perfecționarea mecanismului compensator.

Totuși, cei care au depus deja cereri privind reducerea pedepsei vor putea beneficia de prevederile actuale ale legii.

Amintim că potrivit legii, deținuții pot beneficia de reducerea termenul de detenție pentru condițiile precare din penitenciare. Cel mai cunoscut caz în acest sens este cel al fostului premier Vlad Filat, eliberat în decembrie anul trecut, după ce a beneficiat de acest mecanism compensator. Pedeapsa lui a fost redusă cu 685 de zile, din cauza condițiilor de detenție. 

Mecanismul respectiv a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019, iar pe parcursul anului trecut aproximativ 5500 de deținuți din totalul de 7.000 au solicitat reducerea pedepselor prin aplicarea mecanismului compensator. Pe parcursul anului trecut, au fost eliberate din detenție înainte de termen, în baza mecanismului compensatoriu,  128 de persoane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău