Proiectul privind modificarea Legii procuraturii, avizat de Guvern

  • 01 Iulie 2019 15:13
Proiectul privind modificarea Legii procuraturii, avizat de Guvern

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv luni, 1 iulie, inițiativa de modificare a Legii cu privire la procuratură. Cele mai importante modificări vizează instituirea interimatului funcției de procuror general, excluderea condiției privind obligația de a deține cetățenia Republicii Moldova de către candidatul la funcția de procuror general, precum și extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, transmite IPN.

Potrivit proiectului, în cazul intervenirii vacanței funcției de procuror general, Consiliul Superior al Procurorilor urmează să desemneze un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestui concurs, a procurorului general prin decret prezidențial.

Ministra justiției, Olesea Stamate, a declarat că se propune anularea condiției privind experiența de cel puțin cinci ani în funcția de procuror pentru candidații la funcția de procuror general. De asemenea, se propune excluderea condiției deținerii cetățeniei Republicii Moldova de către un aspirant la funcția de procuror general, fiind considerată oportună selectarea în funcția de procuror general a unei persoane din afara Republicii Moldova, cu experiență și rezultate remarcabile în domeniul juridic.

O altă modificare propusă vizează extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor – de la 12 la 19. Cei șapte membri noi care se propun a fi incluși în componența CSP urmează a fi delegați – unul de către Academia de Științe a Moldovei, unul de către președintele țării, doi de către Guvern, doi de către Parlament și unul de către Consiliul Uniunii Avocaților. Conform proiectului, aceștia vor fi aleși în cel mult șase săptămâni de la intrarea în vigoare a modificărilor Legii cu privire la Procuratură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău