Proiectul politicii bugetar-fiscale prevede noi majorări de impozite și taxe

  • 17 Decembrie 2014 14:50
Proiectul politicii bugetar-fiscale prevede noi majorări de impozite și taxe

Mai mulți experți și reprezentanți ai mediului de afaceri critică proiectul politicii bugetar-fiscale, propus de Ministerul Finanțelor pentru anul 2015.

Aceștia au declarat în cadrul unei mese rotunde că proiectul presupune majorarea cotei veniturilor la buget în urma măririi impozitelor, fapt ce va pune presiune asupra agenților economici, dar și a cetățenilor de rând. 

Potrivit experților politica bugetar-fiscală pentru anul 2015, ca și în anii precedenți, rămâne una predominant agresivă în raport cu contribuabilii și presupune eliminarea treptată din Codul Fiscal a mai multor forme de stimulare atât pentru agenții economici, cât și pentru persoanele fizice. Astfel în opinia reprezentantului Camerei Americane de Comerț în Republica Moldova, Liliana Țapu, excluderea plafonată a taxelor locale, dar și majorarea esențială a numărului controalelor și amenzilor, va pune în condiții inegale agenții economici și poate stimula acțiuni de corupere.

”Parțial parcă totul este corect, dar sunt multe norme care pot să lovească în business. Multe măsuri restrictive menite să lovească în cei care se eschivează de la respectarea normelor legale, se vor răsfrânge si asupra contribuabililor de bună credință, care vor cădea ”sub mână caldă”, fapt ce ar putea genera incertitudine și acte de corupție”, a declarat Liliana Țapu. 

Reacții contradictorii a generat și intenția Ministerului Finanțelor de a majora al treilea an consecutiv taxele rutiere și accizele la combustibili, în condițiile în care Republica Moldova rămâne țara cu cele mai proaste drumuri din regiune. 

Din nou se propune majorarea cotei-taxe de folosire a drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova cu 50%. Este o noutate proastă. Avem drumuri proaste și cum se cheltuie banii nimeni nu vor să ne spună. Și dacă o fac, pe o singură pagină. Ei cred că cu aceasta trebuie să fim foarte fericiți, a declarat directorul de program ExpertGrup, Dumitru Budianschi. 

În replică, șefa Direcției generale politică și legislație fiscală și vamală a Ministerului Finanțelor, Anastasia Certan, a menționat că unele propuneri ale experților deja se regăsesc în varianta redactată a proiectului, dar care, deocamdată, nu au fost făcute publice.

”În cadrul discuțiilor am atins mai multe formule reușite, care se regăsesc în varianta prefinală. Formula finală a acestui proiect de lege, precum și sinteza de divergențe, dar și comentariile Ministerului Finanțelor, nu vor fi deocamdată făcute publice”, a declarat Anastasia Certan.

Pentru a intra în vigoare politica bugetar-fiscală pentru anul 2015 urmează a fi votată de noul Legislativul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău