Proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru 2017: TAXE și IMPOZITE mai MARI

  • 12 Septembrie 2016 21:45
Proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru 2017: TAXE și IMPOZITE mai MARI

Începând cu anul 2017 majoritatea taxelor și impozitelor, precum și a alocațiilor personale, urmează să fie modificate, astfel fiind ajustate la rata prognozată a inflației în mărime de 5%.

Potrivit proiectului Politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2017, plasat pe site-ul Ministerul Finanțelor pentru consultări publice, ajustarea are drept scop reducerea presiunii inflației asupra veniturilor populației.

Tranșele de venit impozabil se preconizează a fi majorate cu 1600 de lei, urmând a fi aplicate două cote de impozitare a veniturilor: 7% pentru veniturile de până la 31 de mii 140 de lei și 18% pentru cele care vor depăși această sumă.

De asemenea pentru anul viitor se propune ajustarea la rata inflației și a scutirilor personale și a celor pentru persoanele întreținute. Scutirea personală se prevede să fie de 10 mii 620 de lei, cu 392 de lei mai mult decât în acest an. 

Scutirea personală a participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobâl, la luptele pentru integritatea teritorială a Moldovei, precum și la luptele din Afganistan, invalizilor de gradul I și II, victimelor represiunilor politice, ulterior reabilitate, altor categorii de persoane asociate acestora urmează să se majoreze cu 780 de lei, până la 15 mii 840 de lei. Scutirea pentru persoanele întreținute se va mări de la 2256 de lei anual până la 2340 de lei, cu excepția invalizilor din copilărie pentru care scutirea va fi de 10 mii 620 de lei.

O prevedere nouă în documentul Politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor constă în stabilirea unui regim fiscal unic de impozitare a veniturilor obținute din activitatea desfășurată de avocat, notar public, executor judecătoresc, mediator, expert judiciar, traducător. Astfel cota de impozitare aplicată la veniturile obținute de persoanele, ce desfășoară activități profesionale conexe sectorului justiției va fi de 18%. Suplimentar, aceste persoane urmează să achite și taxa pentru amenajarea teritoriului, ca orice persoană ce desfășoară activitate de întreprinzător.

O altă noutate a proiectului ține de stabilirea unui regim fiscal simplificat privind impozitul persoanelor fizice, care obțin venituri din activități independente de comerț cu alte persoane fizice, fără a constitui o formă organizatorico-juridică a activității de întreprinzător. Astfel, acestea vor achita un impozit, direct proporțional cu mărimea venitului din vânzări. Acesta va constitui 1%, dar nu mai puțin de 3000 de lei anual. Regimul respectiv de impozitare va aplicat doar persoanelor care obțin venituri din comerț mai mici de 600 mii lei într-o perioadă fiscală. Achitarea impozitului se va face în rate, trimestrial până la data de 25 a lunii următoare trimestrului respectiv.

De asemenea, contribuabilii, care vor desfășura activități independente de comerț nu vor plăti taxe locale. Ei vor prezenta darea de seamă simplificată privind impozitul pe venit nu mai târziu de 25 martie a anului următor perioadei fiscale de declarare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:65 %
Vint:7,2 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău