Proiectul noii Strategii energetice este propus pentru consultări publice. Ce prevede documentul
-
31 Octombrie 2018 13:57
Proiectul noii Strategii energetice, până în anul 2030, este propus pentru consultări publice.
Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, documentul își propune să răspundă provocărilor ce amenință funcționarea stabilă a sistemului de alimentare cu energie, să valorifice oportunitățile de integrare a pieței energiei electrice și de gaze din Republica Moldova pe piața regională și europeană. Potrivit prevederilor noilor legi „Cu privire la energia electrică” și „Cu privire la gazele naturale” , pentru prima dată competențele de adoptare a Strategiei îi revin Parlamentului, transmite IPN.
Strategia stabilește căile de modernizare a sectorului, care să permită asigurarea securității energetice, totodată influențând pozitiv mediul și calitatea vieții cetățenilor.
În perioada anilor 2018 – 2020, urmează să fie finalizate reformele deja lansate. Aceste țin de separarea procesului de furnizare de cel de distribuție, de reducere a pierderilor în rețele, de îmbunătățire a evidenței consumului, de susținere a procesului de producere a energiei locale din surse regenerabile.
În cea de doua etapă, adică în anii 2021 – 2025, se preconizează edificarea interconexiunilor necesare și integrarea pieței gazelor naturale și pieței energiei electrice naționale în piața regională și, ulterior, în piața comună a țărilor UE. Interconexiunile vor permite diversificarea rutelor și a surselor de aprovizionare cu energie electrică și gaze naturale.
Și în ultima etapă, anii 2026 – 2030, vor fi implementate și puse în acțiune principiile ce țin de libera circulație, va fi asigurat accesul la resursele energetice ale țărilor UE, ceea ce va duce la diversificare surselor de aprovizionare cu energie electrică și gaze naturale. Accentul se va pune pe atragerea investițiilor în sectorul energetic.
Prognoza de consum indică o creștere a cererii de energie electrică, către 2030, cu circa 31,6% față de 2016. Cererea va fi acoperită la nivel de 32,5% din producția locală și 67,5% – din exterior.
Ministerul Economiei și Infrastructurii precizează că vor fi dezvoltate noi capacități de producere a energiei electrice prin cogenerare de înaltă eficiență și prin reconstrucția centralelor termice urbane în centrale electrice de termoficare (CET). Ponderea energiei electrice produse de CET-uri va constitui circa 55,8% din totalul energiei electrice produse în 2030 (în comparație cu 92,5% în 2016), iar 44,2% se estimează a fi produsă din surse regenerabile de energie.
În sectorul de gaze naturale se prevede dezvoltarea interconexiunii Moldova-România (Iași - Ungheni).