Proiectul Livada Moldovei: La Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație au fost plantate 2 ha de viță-de-vie și o livadă

  • 29 Iunie 2023 16:25
Proiectul Livada Moldovei: La Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație au fost plantate 2 ha de viță-de-vie și o livadă

În cadrul proiectului Livada Moldovei, la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău au fost plantate 2 ha de viță-de-vie de soiuri tehnice și o livadă didactică cu o suprafață de 0,5 ha. În livadă au fost plantați puieți de vișin, prun și cais, transmite MOLDPRES.

În lucrările de producție sunt implicați elevii instituției, unul dintre aceștia este Victor Dicon din localitatea Ochiul – Alb, raionul Drochia, student în anul doi la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație. „Întrucât am absolvit anterior o școală profesională și dețin permis de conducere a tractorului, am fost angajat, pe perioada vacanței, la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău. Împreună cu colegii plantăm în verde viță-de-vie în locurile unde avem lipsă. Aici învățăm lucruri utile, foarte interesante, care ne vor ajuta să devenim specialiști în domeniul horticol”, a spus Victor Dicon.

Pentru plantarea, îngrijirea livezii și a viței-de-vie, în cadrul proiectului Livada Moldovei, a fost procurat un tractor de ultimă generație și utilajele necesare pentru întreținerea plantațiilor și recoltarea fructelor și a strugurilor de soiuri tehnice.

„Conduc un tractor „Landini”, care este dotat cu instalație de climatizare. Acest lucru face munca mult mai ușoară și plăcută, în special în aceste zile toride. Totodată, avem în dotare o stropitoare de ultimă generație pe care o manevrez digital cu ajutorul unei tablete. Având coordonatele GPS ale plantației pot doza cantitatea de substanță activă, astfel încât să facem economii și să nu afectăm mediul ambiant. Horticultura este o meserie a viitorului pentru mine, știu să utilizez inovațiile tehnice și IT și sunt sigur că voi putea să am un salariu decent după absolvire”, a spus Victor Dicon.

În total, peste 1 milion 780 mii de euro sunt investite în reabilitare și dotare la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău. Investițiile presupun: construcția „Stațiunii didactico - experimentale în horticultură”, dotarea acesteia, a laboratorului organoleptic, a vinotecii dar și laboratorului de procesare a produselor horticole, cu mobilier, echipamente și utilaje IT.

Proiectul Livada Moldovei este implementat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:3,6 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău