Proiectul Legii cu privire la procuratură, DAT PESTE CAP (Ziarul Național)
-
24 Februarie 2016 10:02
Revista presei din 24 februarie 2016
SCANDAL la Parlament // Proiectul Legii cu privire la procuratură, DAT PESTE CAP. Liberal-democrații: „Nu participăm la SHOW”, titrează Ziarul Național. Membrii comisiei au votat astăzi mai multe amendamente la document care schimbă esențial conceptul de reformare a instituției. Cel puțin, așa susțin membrii grupului de lucru care au lucrat la elaborarea proiectului. Unul dintre amendamente care a provocat cele mai mari discuții în comisie ține de crearea unei procuraturi specializate cu denumirea de „Procuratura pentru combaterea crimei organizate”. Amendamentul a fost însă susținut de procurorul general Corneliu Gurin, dar și de majoritatea deputaților din comisie, subliniază publicația. Ziarul Național adăugând că deputații liberal-democrați s-au opus introducerii acestei modificări și au anunțat că părăsesc ședința comisiei, pentru că nu vor să participe „la un act de injustiție”, când, într-o singură zi, se schimbă conceptul unei legi.
Amendamentele votate în cadrul ședinței Comisiei parlamentare Juridice privind Proiectul legii cu privire la Procuratură au fost cusute cu ață albă, susține Jurnal.md. Potrivit publicației electronice aceste modificări au fost elaborate pentru a putea fi concentrată toată puterea în mâinile unor persoane. Aceeași opinie o împărtășesc mai mulți analiști politici citați de Jurnal. Ziarul remarcă faptul că discuțiile în contradictoriu din cadrul Comisiei parlamentare Juridice au început din primele minute ale ședinței când PLDM a propus scoaterea de pe ordinea de zi a amendamentelor prezentate pe ultima sută de metri. Ulterior, fracțiunea PLDM a părăsit sala fiind nemulțumită de introducerea pe ordinea de zi a mai multor amendamente la Proiectul legii cu privire la Procuratură, care în viziunea lor, dar și a reprezentanților societății civile, schimbă conceptul inițial al reformei. Unele modificări au fost propuse de PD și susținute de procurorul general.
Moldovenii care au depus actele pentru redobândirea cetățeniei române pot afla acum mult mai ușor la ce etapă se află dosarele lor, anunță Jurnal.md Cei interesați trebuie doar să acceseze site-ul cetatenie.just.ro, la rubrica "Stadiu Dosar".
Oamenii pot vizualiza, pe baza numărului dosarului, informații precum data înregistrării, numărul și data ordinului prin care a fost aprobată sau respinsă cererea de acordare sau redobândire a cetățeniei române.
Actualizarea informațiilor se va face periodic, în conformitate cu evoluțiile înregistrate pe parcursul procedurii de redobândire a cetățeniei române.
Timpul care citează autoritățile ucrainene, scrie că aproximativ 40 de persoane din Republcia Moldova luptă în regiunile de est ale Ucrainei de partea separatiștilor pro-ruși. Informația a fost făcută public de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Potrivit lor, cei mai mulți luptători care „au intrat în vizorul” Serviciului de Securitate al Ucrainei au venit din regiunea separatistă a Republicii Moldova - Transnistria.„Potrivit acordurilor internaționale, în scopul de a identifica și a contracara acțiunile ilegale din partea acestor persoane, Serviciul de Securitate al Ucrainei desfășoară activități comune cu serviciile speciale din Republica Moldova. În rezultatul colaborării cu organele de drept din Republica Moldova au fost trase la răspundere peste 10 de persoane”, precizează Serviciul de Securitate al Ucrainei.
Delegația FMI s-a întâlnit ieri cu Guvernul Filip, scrie Adevărul. Următoarele vizite vor avea loc la Banca Națională a Moldovei, iar apoi la Ministerul Finanțelor. După care vor fi și întâlniri cu donatorii externi ai Republicii Moldova – Ambasada Statelor Unite ale Americii și cu Delegația UE la Chișinău.