Proiectul EHT: Campanie pentru „fotografierea” în premieră a unei găuri negre

  • 08 Aprilie 2017 12:56
Proiectul EHT: Campanie pentru „fotografierea” în premieră a unei găuri negre
Sci-News.com

Astronomii au început o campanie de fotografiere a unei găuri negre în cadrul proiectului Event Horizon Telescope (EHT) ce folosește un sistem de radiotelescoape amplasate în diverse locuri pentru a observa gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee, un monstru denumit Sagittarius A* (Sgr A*) și care este de 4 milioane de ori mai greu decât Soarele.

Această campanie se desfășoară în perioada 5 — 14 aprilie, iar cercetătorii speră să fotografieze orizontul evenimentului acestei găuri negre, sau punctul fără de întoarcere dincolo de care nimic, nici măcar lumina, nu mai poate scăpa gravitației acestui obiect cosmic. Interiorul unei găuri negre nu poate fi observat în niciun fel pentru că nimic nu scapă de acolo.

"Acestea sunt observațiile care ne vor ajuta să facem curățenie printre teoriile care mai de care mai excentrice cu privire la găurile negre, iar unele dintre ele sunt chiar trăznite", a declarat Gopal Narayanan, profesor de astronomie la Universitatea University of Massachusetts Amherst. "Cu datele pe care le vom obține din acest proiect vom înțelege lucruri pe care nu aveam altfel cum să le aflăm despre găurile negre", a adăugat el.

În cadrul proiectului EHT sunt folosite observatoare din Hawaii, Arizona, California, Mexico, Chile, Spania și Antarctica pentru a obține un radiotelescop virtual de dimensiunea întregii planete. Un astfel de instrument este necesar pentru a observa orizontul evenimentului găurii negre Sgr A*, aflată la aproximativ 26.000 de ani lumină distanță, în centrul galaxiei.

"Este ca și cum ai încerca să fotografiezi un grepfrut pe suprafața Lunii", a adăugat Narayanan.

În cadrul acestei campanii EHT urmărește și gaura neagră supermasivă aflată în centrul galaxiei M87, aflată la 53,5 milioane de ani lumină de Pământ. Față de această gaură neagră, Sgr A* devine insignifiantă. Monstrul din centrul galaxiei M87 are aproximativ 6 miliarde de mase solare și astfel orizontul evenimentului ei este mult mai mare decât cel al găurii negre din centrul galaxiei noastre.

Aceste observații vor fi folosite pentru a determina masa exactă, spinul și alte caracteristici ale găurilor negre supermasive. Cercetătorii doresc să afle mai multe și despre modul în care se formează discurile de acreție în jurul acestor monștri galactici precum și despre mecanica jeturilor de plasmă pe care le "scuipă" din când în când, atunci când se hrănesc, aceste obiecte cosmice.

EHT poate oferi noi informații și despre așa-numitul "paradox al informației" — o gaură neagră poate distruge și informația despre materia pe care o înghite? — precum și alte mistere aflate în prezent la marginea fizicii.

"În chiar inima Teoriei lui Einstein a relativității generale se află noțiunea că mecanica cuantică și relativitatea generală pot fi îmbinate, că există o mare teorie unificată a conceptelor fundamentale. Locul unde putem studia aceste lucruri este orizontul evenimentului unei găuri negre", a adăugat Narayanan.

Primele rezultate ale acestui proiect vor fi publicate în cursul anului viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău