Proiectul de revizuire a tarifelor la serviciile medicale contra-plată, spre examinare
-
08 August 2017 15:15
Ministerul Sănătății a elaborat și a înaintat spre examinare autorităților vizate un proiect de hotărâre a Guvernului, ca urmare a aprobării în Parlament a hotărârii care prevede revizuirea tarifelor pentru serviciile medico-sanitare. De la aprobarea în legislativ a proiectului, care prevede un termen de 30 de zile în care executivul urma să vină cu un răspuns, au trecut patru luni.
„În vederea executării prevederilor hotărârii Parlamentului nr. 65 din 6 aprilie 2017, privind revizuirea tarifelor la serviciile medico-sanitare contra-plată, Ministerul Sănătății a elaborat și a înaintat spre examinare autorităților vizate proiectul hotărârii Guvernului nr. 1020 din 29 decembrie 2011. Astfel, în acest moment, proiectul sus menționat este înaintat spre examinare și ulterioară aprobare Guvernului”, menționează Ministerul într-un răspuns la o solicitare a Agenției IPN.
Tarifele pentru serviciile medico-sanitare au fost majorate în luna februarie prin decizie de Guvern, în unele cazuri și de zece ori. Ministerul Sănătății menționa atunci că argumentele care au stat la creșterea tarifelor sunt sporirea calității serviciilor medicale și a eficienței tratamentului prin modernizarea tehnologică a spitalelor. Pe de altă parte, în raportul de expertiză al CNA asupra hotărârii elaborate de Ministerul Sănătății se constată o majorare excesivă și neargumentată la unele tipuri de servicii medicale. Pe 6 aprilie 2017 Parlamentul a aprobat un proiect de hotărâre care prevede revizuirea tarifelor pentru serviciile medico-sanitare. În proiect se menționa că, în termen de 30 de zile din data adoptării, Guvernul urma să opereze modificări și ajustări în Metodologia de calculare a tarifelor la serviciile medico-sanitare contra plată.
La începutul lunii iunie, deputata PCRM, Oxana Domenti, una dintre autorii proiectului, declara că Guvernul întârzie executarea hotărârii Parlamentului, ceea ce nu face față executivului. Potrivit ei, această hotărâre nu a fost un moft al Parlamentului, de altfel votată cu unanimitate de către legislativ, ci a fost o necesitate bazată pe analize și pe factori obiectivi.