Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024, aprobat în prima lectură

  • 04 Iulie 18:02
Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024, aprobat în prima lectură

Deputații au votat, în prima lectură, astăzi, proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024. Ministrul Finanțelor a declarat că au fost incluse alocări majorate pentru domeniile sănătate, asigurare socială, educație, infrastructură și agricultură. Opoziția din blocul comuniștilor și socialiștilor a subliniat că modificările operate la bugetul de stat nu ridică nivelul de trai al cetățenilor și a criticat guvernarea pentru stagnarea economiei, informează Radio Chișinău.

Modificarea propusă de Ministerul Finanțelor prevede o redistribuire a unor economii identificate spre cheltuieli prioritare și o creștere a deficitului bugetar. Astfel, bugetul de stat pe anul curent prevede la partea de venituri, suma de 65,8 miliarde de lei, partea de cheltuieli – suma de 82,6 miliarde de lei, iar deficitul – la nivel de 16,7 miliarde de lei, a declarat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, de la tribuna Parlamentului.

 „Cele mai principale modificări la elementele de cheltuieli – creșterea fondului de reducere a vulnerabilității energetice (761 milioane lei), majorarea fondului rutier (380 milioane lei), suplinirea alocațiilor pentru acordarea indemnizațiilor la naștere (200 milioane de lei), revizuirea alocațiilor pentru cheltuieli de personal, vorbim de transfer către instituțiile de învățământ și școlile sportive (663 milioane lei) și 140 milioane de lei pentru învățământul aflat la autogestiune...”, a declarat Petru Rotaru.

Opoziția din blocul comuniștilor și socialiștilor a subliniat că modificările operate la bugetul de stat nu ridică nivelul de trai al cetățenilor. Deputatul Petru Burduja a criticat guvernarea, precizând că nu pornește motoarele economiei:

„Pentru orice guvernare contează ce rămâne în urma sa. În afară de datorii, noi nu vedem nimic ce rămâne după voi. Ați promis că la orizontul anului 2025 veți plafona rata sărăciei până la 20%, astăzi avem 31%, dar 2025 iată vine peste câteva luni...apucați-vă de lucru, dragii noștri. Nu lăsați țara să trăiască doar din împrumuturi, porniți motoarele economiei cât nu e târziu...”.

La rândul său, deputatul PAS, Dorian Istratii, a declarat că angajamentul Guvernului de a îmbunătăți condițiile de viață și de a construi un viitor mai prosper pentru țară se realizează pas cu pas.

 „Sute de mii de cetățeni din diasporă și din țară au mers la sărbătorile pascale pe drumuri de calitate, drumuri europene. Și asta se vede cu ochiul liber. În 124 de localități a fost extins sistemul de iluminat public. S-au construit 800 km de rețele de apeduct, 100 km de canalizare, au fost construite nouă parcuri publice. Rep. Moldova a devenit cel mai mare exportator de prune pe piața UE...pensia minimă a crescut de la 1143 de lei la 2778...”, a afirmat Istratii.

Proiectul cu privire la modificarea bugetului de stat urmează a fi examinat de către deputați în lectura a doua.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sun
24
Mon
27
Tue
28
Wed
30
Thu
30
Arhivă Radio Chișinău