Proiectul de modificare a Constituției, avizat de Guvern

  • 22 Ianuarie 2020 16:07
Proiectul de modificare a Constituției, avizat de Guvern

Guvernul a avizat proiectul de lege privind modificarea Constituției. Inițiativa propune schimbarea modului de numire în funcție a judecătorilor și reglementează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorii ar putea fi numiți doar de șeful statului, fiind exclus rolul Parlamentului în cazul magistraților de la Curtea Supremă de Justiție. Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a declarat la ședința executivului că legislativul tergiversează procedura. Șeful statului va avea dreptul la veto doar o singură dată. Dacă CSM va insista, candidatura propusă ar trebui acceptată. La fel, judecătorii nu vor mai avea un termen de probă de cinci ani și vor fi numiți din start până la atingerea plafonului de vârstă.

Potrivit noilor modificări, cel puțin jumătate din membrii CSM ar trebui să fie aleși din rândul judecătorilor. Mandatele lor vor dura șase ani și vor fi unice, dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege. Membrii de drept urmează a fi excluși din CSM, adică ministrul justiției, procurorul general și președintele CSJ.

Proiectul încă nu a fost avizat de Curtea Constituțională. Avizul trebuie să fie aprobat de cel puțin patru judecători constituționali.

Legea Supremă poate fi revizuită la inițiativa unei treimi din cei 101 de deputați sau a guvernului. Modificările se aprobă cu votul a două treimi din parlamentari. În cazul subiectelor care privesc caracterul suveran, independent și unitar al statului, precum și cele referitoare la neutralitatea permanentă, trebuie organizat referendum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău