Proiectul de lege privind parteneriatul public-privat, prezentat de ministrul Dumitru Alaiba, a avut parte de critici venite chiar de la deputații PAS. Proiectul a fost adoptat în prima lectură

  • 27 Aprilie 2023 16:23
Proiectul de lege privind parteneriatul public-privat, prezentat de ministrul Dumitru Alaiba, a avut parte de critici venite chiar de la deputații PAS. Proiectul a fost adoptat în prima lectură

Proiectul de lege cu privire la modificarea unor acte normative privind parteneriatul public-privat și administrarea proprietății publice, prezentat astăzi de către ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în ședința  Parlamentului a provocat polemici și critici chiar din partea unor colegi de-ai săi de partid, deputați din PAS. În pofida disputelor, proiectul de lege  a fost aprobat în prima lectură cu votul a  55 de deputați PAS, transmite Radio Chișinău.

Principalele prevederi ale documentului sunt modernizarea instituției parteneriatului public-privat în Rep. Moldova, excluderea lacunelor legislative în domeniu, disciplinarea partenerilor publici și privați, precum și selectarea celor privați cu un potențial financiar înalt, a precizat ministrul Economiei Dumitru Alaiba.

Impunem mecanisme mai transparente, mai clare  de inițiere și selectare a partenerului privat, instituim rigori mai clare pentru studiile de fezabilitate, de aprobare a acestora, de elaborare”, a spus Dumitru Alaiba.

Totodată, obiect al parteneriatului public-privat nu pot fi întreprinderile de stat, cele municipale sau societățile comerciale în care statul ori autoritatea publică locală deține cota-parte, iar finanțarea investițiilor se va face exclusiv din fondurile partenerului privat.

Chiar și așa, proiectul a fost criticat chiar de către unii colegi de partid de-ai ministrului. Deputatul Vasile Grădinaru a precizat că una dintre prevederile proiectului se încearcă a fi promovată deja a treia oară în Parlament de către Ministerul Economiei.

„De fiecare dată, această prevedere vine la sfârșitul unor proiecte care nu au nimic în comun cu superficia, de fiecare dacă nici un raportor nu face nicio precizare la acest subiect și el pune în pericol ca să avem aceeași soartă a terenurilor, proprietatea statului, ca și în cazul APL-urilor. Prima rugăminte – să dezvăluiți numele acestui luptător care împinge aceste prevederi periculoase și să luați măsuri în cazul în care se constată că intenția este una, iar scopul altul. Să-mi spuneți dacă o să acceptați amendamentul de excludere a acestei prevederi”, a declarat Vasile Grădinaru.

Și colegul său de fracțiune Dan Perciun a atras atenția la această prevedere.

„Atunci când anumiți funcționari reușesc la al doilea ministru să împingă același lucru, asta trezește semne de întrebare”, a precizat Dan Perciun.

La rândul său, Dumitru Alaiba a dat asigurări că a intrat în toată esența proiectului.

Haideți să discutăm despre proiect, nu despre funcționari. Eu îmi utilizez capacitatea de judecată personală. Știu să înțeleg unele riscuri și nu tot ce vine din Minister, Asociații sau consultări ajunge în Parlament”, a afirmat Dumitru Alaiba.

Între timp, Igor Grosu a cerut ca pe seama acestui proiect să fie organizate consultări publice, așa încât să existe mai multă claritate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-0,04
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău